“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Proef met Videorechter succesvol

25 jun, 2018
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

Bij de rechtbank Noord-Nederland werd de afgelopen tijd een proef gedaan met de Videorechter. Hierbij werden bewindszaken met een videoverbinding behandeld. De betrokkenen konden de zitting in het gemeentehuis bijwonen. De proef lijkt succesvol en wordt dan ook verlengd tot het einde van het jaar.

Proef

De proef met de Videorechter begon in oktober 2016. Dit was een initiatief van de rechtbank in samenwerking met de gemeente Emmen. Betrokkenen hoefden hierdoor niet meer naar de rechtbank te komen. In plaats daarvan konden zij via een videoverbinding hun zaak bijwonen. Het ging hierbij alleen om bewindszaken.

Laagdrempeliger

De proef met de Videorechter was een succes. “Het gemeentehuis is voor de meeste mensen vertrouwder dan de rechtbank. En dichterbij natuurlijk, het bespaart reistijd en reiskosten. Ook bleek dat mensen het vaak minder eng vinden om via een beeldscherm contact te hebben met de rechter”, zo zegt projectleider Tineke de Wind van rechtbank Noord-Nederland.

Enthousiast

Betrokken en bewindvoerders blijken enthousiast te zijn over de Videorechter. Dat is ook de reden waarom de proef nu met een half jaar wordt verlengd. “De Videorechter vergroot de toegang naar de rechter voor een kwetsbare groep mensen, daar doen we het voor”, aldus de Wind. Rechtbank Noord-Nederland hoopt de Videorechter straks als vaste dienst te kunnen aanbieden en hoopt dat dit initiatief door meer rechtbanken wordt opgepakt.