“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Door het internet en social media is het tegenwoordig heel makkelijk om tegen van alles aan te schoppen, mensen uit te schelden of te bedreigen. Er heerst ook een soort van anonimiteit, waardoor mensen online hierin veel verder gaan dan in het echte leven. Dit maakt het echter niet minder kwalijk. Je ziet dan ook dat er ook op dit vlak steeds vaker wordt ingegrepen. Zo kreeg een 17-jarige jongen een online gebiedsverbod.

Opruiende berichten

De jongen uit Zeist plaatste opruiende berichten op social media, waarin hij anderen opriep om te gaan rellen in Utrecht. Hij schreef: ‘Utrecht in opstand! Neem je matties en vuurwerk mee’. Hiermee had hij een leidende rol in de Utrechtse ‘opstand’ tegen het coronabeleid en het vuurwerkverbod. Gelukkig bleef het rustig in de stad, maar dat neemt niet weg dat de intenties van de jongen duidelijk waren en hij ook de mogelijkheid had om andere groepen te motiveren om in actie te komen.

Eerste online gebiedsverbod

De politie tilde hier zwaar aan. Dit soort onruststokers kunnen heel wat teweeg brengen. Zij besloten dan ook de jongen op te sporen en aan te houden. Hij kreeg van de burgemeester van Utrecht een online gebiedsverbod opgelegd. Het is voor het eerst dat dit in Nederland gebeurt. Het online gebiedsverbod houdt in dat de jongen dit soort berichten niet meer mag posten of delen. Doet hij dat wel, dan staat daar een dwangsom op van 2500 euro. De vraag is natuurlijk wel in hoeverre zo’n online gebiedsverbod gehandhaafd kan worden. Want wat als iemand anoniem zo’n oproep doet? Toch is het vaak wel mogelijk om de persoon achter een anoniem account te traceren. Hier ligt dan ook een belangrijke taak voor de politie.

Hoe zit dit juridisch

Of dit juridisch gezien wel haalbaar is, is nog maar de vraag. Daarbij is het sowieso zo dat de burgemeester alleen iets te zeggen heeft over de openbare orde in zijn/haar stad. Het instellen van een online gebiedsgebod valt daar eigenlijk buiten. Daarnaast heb je bij het in de gaten houden van de jongen natuurlijk ook te maken met de nodige privacy-regels. De politie geeft echter aan dat het in de gaten houden van het online gedrag gebeurt binnen de kaders van de wet.