“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Mogen rechters en advocaten Facebook-vrienden zijn?

20 nov, 2018
9,5
Klanten vertellen

1364 beoordelingen

Kunnen rechter en advocaten nog onpartijdig werken als zij Facebook-vrienden zijn? Dat is de vraag die onlangs centraal stond in het hooggerechtshof in Florida. Het antwoord was duidelijk. Rechters en advocaten kunnen op Facebook gerust vrienden zijn, want Facebook-vrienden zijn geen echte vrienden, aldus het hof.

Partijdig

Het onderwerp kwam ter sprake nadat er een wrakingsverzoek binnenkwam, waarbij de gedaagde van mening was dat de rechter partijdig zou zijn. Dit omdat de betreffende rechter Facebook-vrienden was met de advocaat van de tegenpartij. Het hof was duidelijk van mening dat deze ‘vriendschap’ niet van invloed zou zijn op de onpartijdigheid van de rechter. Een Facebook-vriendschap wordt door hen niet gezien als een echte vriendschap. Facebook-vrienden zijn alleen via een enkele klik met elkaar verbonden. Het is mogelijk om duizenden vrienden of Facebook te hebben zonder dat je deze mensen allemaal persoonlijk kent. Zo’n vriendschap is niet te vergelijken met een echte vriendschap.

Niet op Facebook

Toch waren de leden van het hof niet helemaal gelijkgestemd. Vier van hem waren inderdaad van mening dat een Facebook-vriendschap moet kunnen. Die van hen waren hier op tegen. Een lid vond zelfs dat rechters niets op Facebook te zoeken hebben. Zij zouden hun account moeten verwijderen en hun social media-gebruik tot een minimum beperken.

Notaris

Ook in Nederland heeft het gerechtshof in Den Bosch al eens een uitspraak gedaan over dit onderwerp. Het ging toen (eind 2016) om de onpartijdigheid van een notaris die op Facebook vrienden was met een cliënt. Hier was de uitspraak hetzelfde. De Facebook-vriendschap zou geen effect hebben op de onpartijdigheid.