“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Miljarden extra voor de jeugdzorg: kabinet verliest arbitragezaak

29 jun, 2021
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Een flinke overwinning voor Nederlandse gemeenten: het kabinet moet de komende jaren met miljarden euro’s extra over de brug komen voor de jeugdzorg. Dat is de uitkomst van een arbitragezaak die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft aangespannen. Aldus RTL nieuws.

Budget moet omhoog

De arbitragecommissie vindt dat het budget in 2022 al met 1,9 miljard euro omhoog moet. In 2023 en 2024 moet daar nog eens 1,6 miljard euro extra bij. Bijna alle gemeenten in Nederland redden het niet met de huidige budgeten en zijn diep in de rode cijfers gekomen.

Werkdruk en rompslomp

De jeugdzorg kampt met hoge werkdruk, administratieve rompslomp en lange wachtlijsten. Daarnaast hebben werkgevers te maken met geldproblemen en personeelstekorten. Het adviesorgaan stelde ook vast dat het gemeenten niet lukt om grip te krijgen op de stijgende uitgaven voor de jeugdzorg.

Sinds gemeenten sinds 2015 verantwoordelijk zijn geworden voor de jeugdzorg ging dit gepaard met flinke bezuinigingen. Het Rijk dacht dat de gemeente de uitvoering stukken goedkoper zou kunnen doen. Helaas bleek dit niet juist en kampen gemeenten nu met grote tekorten. Gemeenten vinden al jaren dat het kabinet te weinig geld geeft om goede jeugdzorg te kunnen regelen.

Meer zorg nodig

In 2019 gaven gemeenten zo’n 1,6 miljard euro meer uit aan jeugdzorg. Dit komt mede doordat er meer jongeren waren die zorg nodig hadden en de behandelingen langer duurden. De regering maakte onlangs al bekend dat er voor gemeenten 613 miljoen euro extra beschikbaar zou komen om de problemen in de jeugdzorg weer op de rails te krijgen. De uitkomst van de arbitragezaak laat een beetje doorschemeren dat dit bedrag nog fors kan oplopen.

Arbitrage

Eerder dit jaar zijn er al langdurige onderhandelingen geweest tussen het Rijk en de gemeenten. Dit heeft tot nu toe niets opgeleverd. Vervolgens is het besluit gekomen om over te gaan tot een arbitrageprocedure. Bij zo’n procedure is het niet een rechter die beslist, maar geven deskundigen, de zogenaamde ‘commissie der wijzen’, een oordeel over het conflict. En in dit geval is dat een stevig oordeel.