“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Mediation steeds belangrijker

19 jan, 2018
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

Mediation wordt steeds vaker toegepast door rechters en officieren van justitie. In 2977 rechtszaken werden de betrokkenen doorverwezen naar een mediator. Dit met als doel om eerst eens met elkaar in gesprek te gaan en zo een rechtszaak te voorkomen.

Familiezaken

Dit gebeurde het meest in familiezaken waar het bijvoorbeeld ging over een scheiding, omgangsregeling of alimentatie. Dit was in 1668 van de zaken het geval. Ook in strafzaken werd in 946 gevallen doorverwezen naar een mediator.

Succesvol

Het meest succesvol waren de strafzaken die naar de mediator werden gestuurd. In 76 procent van deze zaken kwam men onderling tot een oplossing. In totaal komen de partijen er in 60 procent van de gevallen samen uit als zij met een mediator om tafel gaan.

Geschikt voor mediation

Voordat een zaak naar de mediator wordt gestuurd, wordt eerst bekeken of de zaak geschikt is voor mediation. Zo ja, dan doet de rechter of de officier van justitie een mediationvoorstel. Het doel hiervan is de partijen samen tot een oplossing te komen waar zij allebei vrede mee hebben. Afgelopen jaar werden er opvallend meer strafzaken doorverwezen naar een mediator in vergelijking met het jaar daarvoor. Het aantal familiezaken dat werd doorverwezen daalde. Dit komt waarschijnlijk omdat veel mensen voor zij bij de rechter komen al een mediationtraject achter de rug hebben.