Een topman binnen het OM heeft zich uitgesproken over de straf die momenteel staat op doodslag. Nu krijg je voor doodslag maximaal 15 jaar opgelegd. Deze straf moet omhoog. Het verschil tussen de maximumstraf op doodslag en die op moord is te groot. Dit moet worden rechtgetrokken.
Verschil doodslag en moord
Het verschil tussen doodslag en moord is dat doodslag in een opwelling gebeurt, terwijl er bij moord wordt nagedacht over de daad. Een belangrijk verschil, maar wel een verschil dat soms heel onduidelijk kan zijn. Je moet immers wel kunnen bewijzen dat iemand al enige tijd heeft rondgelopen met het plan om een ander te vermoorden. Kun je dit niet bewijzen, dan geldt er dus een maximale straf van 15 jaar, terwijl iemand bij moord maximaal 30 jaar krijgt. Dit verschil is te groot volgens OM-topman Gerrit van der Burg.
Zwaardere straffen
Volgens Van der Burg wordt er nu zwaarder gestraft dan vroeger, omdat de nadruk meer op vergelden is komen te liggen. “Toen ik in 1990 begon als officier van justitie, waren straffen van slechts acht jaar bij doodslag vrij normaal. Ik kan mij een zaak herinneren van een dubbele moord waar vijftien jaar cel op volgde. Dat zou nu ondenkbaar zijn. De huidige straffen passen in de context van de tijd”, aldus Van der Burg.
Hümeyra
Een verhoging van de maximale straf op doodslag werd al eerder aangekaart door de rechtbank in Rotterdam. Dit was vlak na de zaak van Hümeyra. Rotterdammer Bekir E. werd veroordeeld voor veertien jaar cel en TBS, wegens doodslag. Er was niet genoeg bewijs voor moord, terwijl het meisje al lange tijd doodsbedreigingen kreeg en Bekir E. een doorgeladen pistool op zak had. Deze zaak zorgde ervoor dat er discussie ontstond over de hoogte van de maximale straf op doodslag.
Wetsvoorstel
Momenteel wordt er door het ministerie van Justitie en Veiligheid hard gewerkt aan een wetsvoorstel om de maximale straf op doodslag te verhogen. Waarschijnlijk zal het voorstel in mei aan deskundigen worden voorgelegd, waarna het naar de Raad van State gaat. Als alles goed gaat zou de Tweede Kamer zich hier rond de zomer over moeten gaan buigen.