“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Man krijgt celstraf voor ontvoering kinderen

16 jan, 2018
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

Een Syrische man uit Slagharen nam zonder toestemming van de moeder zijn drie jonge kinderen mee naar het buitenland. Hij is veroordeeld voor een gevangenisstraf van achttien maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Omgangsregeling

Op 19 mei komt de man op bezoek bij zijn kinderen in Enschede. Dit is zo afgesproken in de omgangsregeling. Moeder moet nog naar de voedselbank. Zij verlaat de woning. Als zij enige tijd later terugkomt zijn zowel vader als de kinderen verdwenen. De vader heeft de kinderen meegenomen en probeert ze mee te nemen naar zijn geboorteland.

Zoekactie

Er komt een grote zoekactie en foto’s van de kinderen worden openbaar gemaakt. Ook in Opsporing Verzocht is aandacht voor de zaak. Uiteindelijk loopt de man op 30 mei tegen de lamp. Hij wordt, samen met de kinderen, aangetroffen in een trein in Hongarije. Bij een controle kunnen zij zich niet legitimeren en al snel constateert de douane dat zij gesignaleerd staan.

Herenigd

De man wordt aangehouden en overgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten. De kinderen worden in Hongarije opgevangen en worden op 3 juni weer herenigd met hun moeder.

Jonge kinderen

Uiteindelijk komt de man voor de rechter. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan het onttrekken van de kinderen aan het gezag van de moeder. Dit wordt extra zwaar opgenomen omdat het om hele jonge kinderen gaat. Zij waren pas 2, 4 en 5 jaar oud. “De kinderen zijn abrupt uit hun vertrouwde omgeving gerukt en weggehaald bij hun moeder”, zo zei de officier van justitie.

Wanhoopsdaad

Volgens de man was de ontvoering een wanhoopsdaad. Hij was bang dat hij door de scheiding zijn kinderen kwijt zou raken. Hier heeft de rechter echter weinig begrip voor. Hij wordt veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook moet hij een schadevergoeding van bijna 5000 euro betalen en krijgt hij een contactverbod.