“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Maand celstraf voor hoogbejaarde bedreiger

29 okt, 2018
9,5
Klanten vertellen

1364 beoordelingen

Een man van 87 jaar oud werd onlangs veroordeeld tot een maand gevangenisstraf. Dit omdat hij de burgemeester van Amsterdam en een aantal dekens van de Orde van Advocaten bedreigde. Hij dreigde hen ‘een mes tussen de ribben te steken’ en liet zelfs een zelfgemaakte nepbom achter op een parkeerdek in Amsterdam.

Twintig jaar

De man weet niet van ophouden. Al twintig jaar lang gaat hij tekeer en dan vooral tegen de gemeente Amsterdam. De gemeente zou 600 miljoen van hem hebben gestolen. Hij voelt zich door alles en iedereen bedrogen. “Hij krijgt geen genoegdoening en vindt geen steun in zijn strijd. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij niet bereid, of in staat, de strijd te staken’, zo staat in het vonnis.

Orde van Advocaten

Ook de Orde van Advocaten kreeg de volle laag. Zo ontvangen zijn brieven met onder anderen de volgende tekst: ‘In alle rust deel ik u mede dat als er deze week weer niets gebeurt, ik het recht in eigen hand ga nemen. Ik heb ik mijn keuken een groot slagersmes. Dat ga ik gebruiken om achtereenvolgens de dekens van de orde van advocaten mrs (drie namen) overhoop te steken en/of burgemeester (naam) is net zo schuldig als de dekens, ook hij verdient een mes tussen de ribben.’

Angst en overlast

Het gerechtshof geeft aan dat de bedreigingen ‘reële angst en overlast’ hebben veroorzaakt. ‘Het gaat om personen die een publieke taak uitoefenen. Zij verdienen bijzondere bescherming zodat zij hun taak ongestoord en zonder oneigenlijke invloeden kunnen uitoefenen’, aldus het hof.

Eerder veroordeeld

De man is al vele malen gemaand te stoppen met het plegen van strafbare feiten en is ook al eerder veroordeeld voor een soortgelijk voorval. Dit heeft hem er niet van weerhouden hier toch mee door te gaan.