“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Let goed op de vergoeding van de advocatenkosten van je rechtsbijstandverzekering

25 mrt, 2019
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Volgens het Verbond van Verzekeraars moeten verzekerden zelf goed kijken hoeveel een rechtsbijstandsverzekeraar vergoedt als je een eigen advocaat inschakelt en geen gebruik maakt van de advocaat van de verzekeraar. Dat zegt het Verbond in reactie op kritiek van het VARA-programma Kassa. In het programma Kassa werd gesproken over de maximum vergoeding die verzekerden krijgen wanneer zij kiezen voor een eigen advocaat. Wie de advocaatkeuze aan de verzekeraar overlaat, is niet aan een maximumbedrag gebonden.

Verschillen tussen verzekeraars

ABN Amro betaalt bij een eigen advocatekeuze maximaal €50.000 uit, Nationale Nederlanden darentegen €30.000. De ARAG Slim Geregeld-polis vergoedt hooguit €15.000. dit lijkt dus niet zo’n slimme keuze wanneer men een eigen advocaat in de hand wil nemen.

Toegestaan?

Kassa vroeg zich af of deze vergoedings beperking Europeesrechtelijk is toegestaan. Iedereen heeft namelijk het recht op vrije advocatenkeuze. Verzekeraars vinden echter dat dit systeem nodig is om rechtsbijstand betaalbaar te houden. Met hun eigen advocaten zijn afspraken gemaakt over de kwaliteit en de kosten. Het Verbond raadt mensen daarom aan om zich bij de keuze van een rechtsbijstandsverzekering te verdiepen in de kosten die rechtsbijstandsverzekeraars maximaal vergoeden als de consument zelf een advocaat wil kiezen. Sommige verzekeraars geven tegen betaling van een hogere premie een hogere vergoeding van een externe advocaat.