“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Klopt jouw coronaboete wel?

22 mei, 2020
9,5
Klanten vertellen

1297 beoordelingen

Heb jij onlangs een corona-boete gekregen? Dan kan het best zijn dat de uiteindelijke bekeuring nooit bij je op de mat zal vallen. Veel van de uitgeschreven boetes voldoen namelijk niet aan de eisen, waardoor ze niet verder afgehandeld kunnen worden.

10.000 boetes

Wie zich niet goed aan de corona-maatregelen houdt kan een boete krijgen. Bijvoorbeeld bij te weinig afstand houden. Ondertussen zijn er in Nederland zo’n 10.000 boetes uitgedeeld. Deze boetes moeten aan bepaalde eisen voldoen. En dat is lang niet altijd het geval. Hierdoor zal waarschijnlijk een deel van de boetes niet geïnd kunnen worden.

Proces-verbaal

Wil een agent of boa een boete uitdelen voor te weinig afstand houden, dan moet deze in het proces-verbaal beschrijven hoe hij/zij tot de conclusie is gekomen dat er te weinig afstand was. Hier wordt vaak niet aan gedacht. Ontbreekt deze toelichting, dan is de boete dus eigenlijk niet rechtsgeldig. Daarnaast moeten zij de noodverordening toevoegen aan het proces-verbaal. Ook dat wordt nogal eens vergeten. “Een aantal boetes zal hierdoor niet geind kunnen worden”, vertelt Richard Gerrits, vakbondvoorzitter van vakbond BOA-ACP.

Controle

Alle ingestuurde processen-verbaal komen voor controle bij het Openbaar Ministerie. Zij erkennen dat een deel van de boetes is afgekeurd. Om hoeveel boetes het precies gaat, wordt door het OM nog uitgezocht.

Veranderingen

Doordat de regels telkens veranderen ontstaat er verwarring bij de boa’s. “De handhaving van coronamaatregelen is nu inderdaad erg ingewikkeld. De regels zijn nu al vijf keer aangepast. Op 1 juni komen er weer nieuwe regels bij en vallen andere regels af”, aldus Gerrits. De boa’s willen graag meer duidelijkheid en hopen dat er snel een spoedwet komt, die in de plaats komt van de huidige noodverordeningen. Hierdoor gelden overal dezelfde regels en weet iedereen waar die aan toe is.

In verzet tegen boete!

Advocaten roepen mensen op om in verzet te komen tegen de corona-boete. Doordat de noodverordening rammelt zij voor veel mensen de gedragsregels onduidelijk en zelfs in strijd met de grondwet. Best kwalijk, want de boete die je krijgt is fors. Daarnaast krijg je ook nog eens een aantekening op je strafblad. Volgens advocaten is het zeker zinvol om in bezwaar te gaan tegen de boete, omdat er zoveel onduidelijkheid is. De eerste bezwaren zijn al ingediend.

Bezwaar maken?

Heb jij een corona-boete gekregen en wil je bezwaar maken? Dan is het slim om hier een advocaat voor in te schakelen. Ben jij op zoek naar iemand die je hier bij kan helpen, neem dan gerust contact met ons op.