“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hoeveel invloed heeft corona op advocaten?

12 okt, 2020
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Iedereen krijgt te maken met de gevolgen van de corona-crisis. Ook advocaten. Advocatie en SDU deden samen onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis voor advocaten en notarissen in het onderzoek Werken in de Advocatuur en het Notariaat. Hieruit blijkt dat de crisis een negatieve invloed heeft op zowel de omzet als het werkplezier.

Omzet

Zes op de tien advocatenkantoren geeft aan dat de omzet sinds corona is gedaald. Toch zijn er grote verschillen tussen de kantoren. Twee op de tien geeft juist aan een omzetstijging te zien. Dit neemt niet weg dat eigenlijk alle advocaten zich zorgen maken over het economische klimaat. In totaal verwacht 45 procent van de advocatenkantoren een omzetdaling te zien aan het eind van het jaar.

Contact met cliënten

De manier waarop advocaten contact hebben met hun cliënten is door de coronacrisis ook veranderd. Bij de meeste advocatenkantoren is het persoonlijke face-to-face contact vervangen door digitaal contact. Bij acht van de tien kantoren hebben directe ontmoetingen plaats gemaakt voor digitaal contact. Wel geven de advocaten aan dat hun dienstverlening sinds maart belemmerd wordt, maar dit zal ook grotendeels te maken hebben met de vele uitgestelde rechtszaken bij de rechtbank.

Sluiting rechtbanken

Deze sluiting van de rechtbanken heeft flink wat impact gehad op de advocaten. Zo kwam het strafrecht eigenlijk helemaal stil te liggen. Een van de advocaten geeft aan: “De rechtbank heeft advocaten en rechtzoekenden laten zitten; dat had ook anders ingevuld kunnen worden, met minder ingrijpende gevolgen. Afdelingen zijn niet bereikbaar, zittingen worden niet gepland. Als ondernemer in de advocatuur zit je met torenhoge salarissen die je moet bekostigen, maar er komt vervolgens (dankzij de overheid) niets binnen.” Anderen gaven aan dat de rechtsbescherming van cliënten in het geding kwam.

Werkgelegenheid en salarissen

Ondanks deze negatieve geluiden lijken de gevolgen voor de werkgelegenheid en de salarissen in de advocatuur nog mee te vallen. Eén op de tien kantoren heeft het aantal medewerkers uitgedund. Daarnaast heeft ook één op de tien salaris in moeten leveren.

Werkplezier en werkbalans

Corona heeft ook het werkplezier geen goed gedaan. Zes op de tien advocaten zegt minder plezier te hebben in het werk. Daarnaast geeft vier van de tien advocaten aan dat het thuiswerken de privé-werkbalans negatief heeft beïnvloed.