“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Geen extra geld voor rechtsbijstand

01 dec, 2017
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Er zal geen extra geld uitgetrokken worden voor gefinancierde rechtsbijstand. Dit liet minister Sander Dekker van Rechtsbescherming weten in een brief aan de Tweede Kamer. In plaats van extra geld te pompen in de rechtsbijstand wil hij samen met alle betrokken organisaties het stelsel proberen te verbeteren.

Voorstellen

De komende zes maanden willen zij gezamenlijk tot bruikbare voorstellen komen om het stelsel van de gefinancierde rechtsbijstand te herzien. Het doel is dat rechtzoekenden een snelle, laagdrempelige en adequate oplossing krijgen en dat daarnaast de juridische dienstverlener een juiste vergoeding ontvangt.

Het huidige systeem

Uit een onderzoek van de commissie – Van der Meer is gebleken dat het huidige stelsel niet meer toereikend is. Advocaten die hulp verlenen op basis van gefinancierde rechtsbijstand maken over het algemeen meer uren dan waar zij voor betaald worden. Om dit gat te dichten zou jaarlijks 127 miljoen euro nodig zijn. Dit extra budget gaat er dus niet komen. Er moet een andere oplossing worden gezocht.

Teleurgesteld

Advocaten zijn teleurgesteld over de mening van Dekker. “Ik ben niet verrast, maar wel bijzonder teleurgesteld. Het getuigt van kortzichtigheid. Als het kabinet doorgaat met bezuinigen, wordt de rechtzoekende daar uiteindelijk de dupe van”, zo zegt Advocaat Hein Vogel, voorzitter van de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland.