“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Financiële steun voor advocaten

02 apr, 2020
9,5
Klanten vertellen

1364 beoordelingen

Ook advocaten zien hun omzet flink dalen nu door het coronavirus de meeste rechtszaken niet doorgaan. De overheid komt dan ook met een aantal steunmaatregelen om ook advocaten door deze lastige tijd heen te helpen.

Urgente zaken

Op dit moment worden alleen bepaalde urgente zaken nog door de rechtbank behandeld. Dit betekent ook dat veel zaken blijven liggen. Advocaten missen hierdoor veel inkomsten. De Raad voor Rechtsbijstand komt in totaal met drie steunmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat advocatenkantoren er niet aan onderdoor gaan.

Voorschot toevoegingen

Zo kunnen advocaten een voorschot aanvragen van het geld dat zij voor toevoegingszaken krijgen. Wat voor voorschot je kunt krijgen, wordt bekeken aan de hand van het aantal toevoegingszaken dat een advocaat tussen 1 september en 1 december 2019 heeft behandeld. Aan de exacte voorwaarden wordt nog gewerkt. Een aanvraagformulier hiervoor komt op de site van de Raad voor Rechtsbijstand te staan.

Zittingstoeslag

Wordt een zaak door de coronacrisis schriftelijk behandeld in plaats van in de rechtszaak, dan kan de advocaat hier een compensatie voor krijgen. Dit heet de zittingstoeslag.

Extra uren

Daarnaast komt er een mogelijkheid om om extra uren tussentijds te laten uitbetalen. Dit kon voorheen niet. Alle maatregelen moeten nog verder worden uitgewerkt. Een ingangsdatum is dan ook nog niet bekend. De Raad voor Rechtsbijstand probeert alles zo snel mogelijk op te tuigen en in werking te laten gaan.