“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Extra geld voor rechtspraak

28 mei, 2019
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

Om de tekorten in de rechtspraak op te lossen zullen de rechtspraak en het Openbaar Ministerie (OM) in 2019 50 miljoen euro extra ontvangen van de overheid. Dit blijkt uit de voorjaarsnota van minister Hoekstra van Financiën.

Stabiele financiering

Het extra budget is bedoeld om te zorgen voor een stabiele financiering van de rechtspraak. Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, is blij met deze toezegging van het kabinet. “Het is een noodzakelijke eerste stap om onze organisatie weer financieel gezond te krijgen. Hiermee houden we het hoofd dit jaar boven water. Maar de komende jaren is er meer nodig om kwalitatief hoogwaardige rechtspraak te kunnen blijven leveren. Denk daarbij aan investeringen die nodig zijn voor bijvoorbeeld digitalisering, het verlagen van de werkdruk en om steeds complexere zaken te kunnen behandelen”, aldus Naves.

Nieuw financieringssysteem

Naast dit extra budget is het ook belangrijk dat er een nieuw financieringssysteem komt. Alleen dat kan de geldzorgen binnen de rechtspraak oplossen. “Op dit moment krijgen we per rechtszaak betaald en moeten we met dat geld ook onze vaste kosten zoals salarissen, IT-kosten en huisvestingskosten dekken. Als het aantal zaken blijft dalen, komen we in de knel. Onze vaste kosten blijven immers gelijk”, zo zegt Naves.