“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Een nieuw kabinet: wat zijn de fiscale gevolgen voor de partneralimentatie?

16 nov, 2017
9,5
Klanten vertellen

1364 beoordelingen

De onderhandelingen van het nieuwe kabinet hebben even mogen duren, maar er is nu dan toch een regeerakkoord. De nieuwe coalitie heeft het aantal aftrekposten beperkt, wat ook gevolgen heeft voor degene die partneralimentatie betaalt. In deze blog een korte uitleg over de wijzigingen.

Hoe is het nu?

Als je gescheiden bent of duurzaam gescheiden leeft, bestaat de mogelijkheid dat je alimentatie moet voldoen aan jouw ex-partner. Deze partneralimentatie is op dit moment fiscaal aftrekbaar in de belastingschijf waarin de alimentatiebetaler valt. Op dit moment zijn er 4 schijven (36,55 %, 40,8 %, 40,8% en 52%). Dus hoe hoger de belastingschijf is waar degene die de alimentatie betaalt in valt, hoe meer hij terugkrijgt. Partneralimentatie is ook altijd een bruto bedrag, omdat hier rekening mee wordt gehouden.

Wat verandert er?

Het nieuwe kabinet heeft in het regeerakkoord opgenomen dat het aantal schijven voor de inkomstenbelasting in 2019 wordt teruggebracht van vier naar twee schijven. Er komt dan één schijf met een basistarief van 36,93 % over het inkomen tot € 68.600,00 bruto en een schijf voor een inkomen boven dit bedrag met een tarief van 49,5 %. De aftrekposten zoals de hypotheekrente, de studiekosten, maar dus ook de partneralimentatie zijn vanaf 2019 alleen nog aftrekbaar tegen het lage tarief, oftewel 36,93 %.

Gevolgen van deze wijziging

Zoals gezegd, wordt in de berekening van de partneralimentatie rekening gehouden met het fiscaal voordeel waar de betaler van de alimentatie op dit moment recht op heeft. Is de alimentatie nu aftrekbaar tegen een tarief van 52 %, dan is met dit tarief ook rekening gehouden bij de vaststelling van de hoogte van de partneralimentatie. Dit terwijl de alimentatie in de toekomst nog maar kan worden afgetrokken tegen een tarief van 36,93 %. De wijziging die het kabinet wenst door te voeren, kan degene die alimentatie betaalt dus veel geld kosten. Een kleine rekensom levert het volgende op: bij een bruto partneralimentatie van € 1000 per maand wordt er bij een fiscale aftrek van 52%, netto € 480 betaald. Bij deze nieuwe plannen komt de netto partneralimentatie uit op € 630,70. Dat scheelt dus € 150,70 netto per maand! Als je daarbij meeneemt dat dergelijke verplichtingen 12 jaar kunnen duren dan lopen de kosten aardig op.

De vraag die gesteld moet worden, is of deze wijziging een mogelijkheid geeft om de rechtbank te verzoeken het alimentatiebedrag te verlagen. Het criterium voor het vragen van een wijziging is een wijziging van omstandigheden. Op dit moment is het nog niet duidelijk of de beperking van het aantal aftrekposten kan worden gezien als een wijzigingsgrond op basis waarvan de partneralimentatie kan worden verlaagd. Daarbij zal ook mee gaan spelen dat het per persoon verschilt hoeveel impact deze wijziging zal hebben. Bij een nieuwe berekening wordt gekeken naar de financiële situatie op dit moment. Wil jij een herberekening laten uitvoeren dan kun je altijd contact opnemen met één van onze specialisten.