“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Digitalisering rechtspraak stilgelegd

16 apr, 2018
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

De digitalisering van de rechtspraak is tot nader orde stilgelegd door minister Sander Dekker van Rechtsbescherming. Dit vanwege “zeer ernstige problemen”. Hij wil hiermee voorkomen dat het project op een fiasco uitloopt.

Geschrokken

Minister Dekker geeft aan “erg te zijn geschrokken” van de problemen die de kop opsteken bij de overgang van de rechtbanken naar het digitale werken. De kosten van het project zijn ondertussen opgelopen tot 220 miljoen euro. Nu lijkt het erop dat de hele operatie opnieuw uitgevoerd zal moeten worden, tenminste dat vinden de rechtbanken. Zij willen het liefst een nieuwe digitaliseringsoperatie, maar dan in een bescheidener vorm. Minister Dekker is hier nog niet van overtuigd. Hij zal eerst met de rechtbanken gaan praten om ervoor te zorgen dat “alle neuzen dezelfde kant op staan en de juiste mensen op de juiste plek zitten”.

Voorstel

Op zich is Dekker wel blij met het voorstel van de rechtbanken om het hele project iets bescheidener aan te pakken. Complete automatisering is hierbij van de baan, maar de communicatie tussen burgers, advocaten en de rechtbanken zal voortaan wel digitaal verlopen. Nu is het eerst tijd om in kaart te brengen wat er nu nog moet gebeuren om dit te laten plaatsvinden. Een ding is zeker… minister Dekker zal een actievere rol op zich moeten nemen en zal zich meer met het project gaan bemoeien.