“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Digitalisering rechtspraak dreigt te mislukken

02 feb, 2018
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

De digitalisering van de rechtspraak lijkt een mooi streven, maar lijkt nu uit te lopen op een grote teleurstelling. De Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Raad voor de Rechtspraak trekt aan de bel. Zij maken zich zorgen.

Kosten

Het project voor het digitaliseren van de rechtspraak, waardoor er straks digitaal geprocedeerd kan worden is flink vertraagd. Daarnaast wordt het allemaal veel duurder dan voorzien. In 2012 werden de kosten voor het project geschat op 7 miljoen euro. Ondertussen zijn we 200 miljoen euro verder en is er pas 5 procent gerealiseerd. De COR zegt “zeer kritisch en bezorgd” te zijn.

Begrijpelijker en sneller

Het project had dit jaar klaar moeten zijn. Dit is ondertussen bijgesteld tot op zijn vroegst 2020. De bedoeling van het digitaliseringsproject is het begrijpelijker en sneller maken van rechtszaken. Rechters en advocaten moeten online alle documenten van een zaak kunnen bekijken. Dit zou er dan voor moeten zorgen dat er een einde komt aan de dikke papieren dossiers. Daarnaast zou het een bezuiniging teweeg moeten brengen.

Voortgang

Een mooi vooruitzicht, maar of het ooit zover komt is niet duidelijk Ondertussen zijn ze vijf jaar met het project bezig en is er nog maar een klein deel dat ook daadwerkelijk werkt. Ook dit jaar zal er weer meer geld in het project gepompt moeten worden. Minstens 20 miljoen euro. Dit komt volgens een woordvoerder doordat de digitalisering toch complexer is dan gedacht. De COR is bang dat het draagvlak onder de medewerkers steeds verder afneemt.