“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Er is veel te doen geweest omtrent de avondklok. Wij zetten alle ontwikkelingen even voor je op een rijtje.

Viruswaarheid

Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid besloot naar de voorzieningenrechter te stappen om de avondklok van tafel te vegen. Niemand had verwacht dat dit ook daadwerkelijk zou lukken. Toch kreeg Engel gelijk. De voorzieningenrechter concludeerde dat de avondklok direct moest komen te vervallen. Dit omdat de avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, terwijl er van acute nood geen sprake was. De voorzieningenrechter oordeelde dat de avondklok ‘een vergaande inbreuk heeft op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer’. Bovendien beperkt de regel ‘onder meer het recht op vrijheid van vergadering en betoging’.

Overdonderd

Het kabinet was behoorlijk overdonderd door het besluit van de rechter en besloot direct in hoger beroep te gaan om ervoor te zorgen dat de avondklok diezelfde dag nog gewoon gehandhaafd kon worden. Er kwam een turbo spoedappel, waardoor de zaak direct behandeld kon worden.

Oordeel rechter geschorst

In het spoedappel werd de uitspraak van de voorzieningenrechter geschorst tot het gerechtshof vrijdag een definitieve uitspraak doet. Dit betekent dat de avondklok nog altijd van kracht is. Het Hof oordeelde dat het belang van de Staat groter is dan die van actiegroep Viruswaarheid. Willem Engel was niet blij met de uitspraak. Hij vond dit ‘onacceptabel’. Zijn jurist Jeroen Pols besloot ook direct een wrakingsverzoek tegen het Hof in te dienen, omdat zij vooringenomen zouden zijn.

Avondklok blijft van kracht

de avondklok blijft voor nu dus gewoon van kracht. In het spoedappel werd het belang hiervan goed duidelijk gemaakt. Landsadvocaat Veldhuis en RIVM-topfunctionaris van Dissel benadrukten het belang van de avondklok. Veldhuis gaf aan dat de voorzieningenrechter in dit geval zijn eigen oordeel boven het deskundigenoordeel van het Outbreak Management Team heeft geplaats en boven dat van de Tweede Kamer. Het schrappen van de avondklok zou ervoor zorgen dat het aantal contacten toeneemt, waardoor ook het aantal besmettingen een vlucht kan nemen. Van Dissel bevestigde dit.

Spoedwet

Het Hof heeft de uitspraak van de voorzieningenrechter voor nu geschorst en zal vrijdag een definitieve uitspraak doen over de kwestie. Om verdere problemen rondom de avondklok te voorkomen is het kabinet direct aan de slag gegaan met een spoedwet. Zij zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat deze wet vrijdag ook rond is. Deze spoedwet zal nog wel langs de Eerste en Tweede Kamer moeten. Alleen hier kan het eventueel nog spaak lopen.

Avondklok boetes

Op dit moment blijven alle uitgeschreven boetes nog altijd van kracht. Stel dat de avondklok er uiteindelijk toch niet doorkomt, dan zal bekeken worden hoe men hier mee om zal gaan. De politie heeft voor nu wel aangegeven om tot vrijdag wat terughoudender te zijn bij het uitschrijven van boetes bij overtredingen tegen de avondklok.