“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Corona en de omgangsregeling

21 mrt, 2020
9,5
Klanten vertellen

1283 beoordelingen

Het coronavirus heeft invloed op alles. Zo ook op sommige omgangsregelingen. Bij onze juridische adviseurs kwam de afgelopen week regelmatig de vraag naar voren of mensen nog steeds verplicht zijn om zich aan de omgangsregeling te houden. Ouders maken zich zorgen over het besmettingsgevaar en over het moment dat er misschien toch een lock-down komt. Want wat als je kind dan bij de andere ouder is?

Thuis houden

Het coronavirus is geen reden om je kind thuis te houden. Je zult je dus gewoon moeten houden aan de omgangsregeling. Onthoud dat jouw ex ook gek is op jullie kind en het ook verschrikkelijk vindt om hem/haar te moeten missen. Daarnaast is het voor je kind ook belangrijk dat alles zoveel mogelijk normaal blijft. Het is al zo’n rare situatie. Hoe meer structuur hoe beter. Een goede reden om je kind niet aan jouw ex mee te geven is er dus niet. Zolang de kinderen naar buiten mogen, kunnen ze ook naar de andere ouder. Heeft jouw ex gezondheidsklachten, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Overleg in dit geval hoe jullie dit oplossen. Door zelf te bepalen dat je de kinderen niet naar hem/haar toe brengt, krijg je alleen maar ruzie.

Overleggen

Heeft één van jullie of hebben jullie allebei een cruciaal beroep en moeten jullie gewoon aan het werk, dan kan het best lastig zijn om alles te regelen voor de kinderen. Jullie zullen samen moeten overleggen om alles rond te krijgen. Ga samen om tafel om een duidelijk schema op te stellen. Ook hierbij is het belangrijk dat de kinderen structuur hebben en weten waar ze aan toe zijn. Hopelijk lukt het jullie om in goed overleg een goede regeling te verzinnen, wees flexibel en wie weet komen jullie zo iets meer tot elkaar.

Lock-down

Maar wat nou als er een lock-down komt? In de nodige internetfora roepen veel ouders al dat zij hun kind dan gewoon thuis houden. Andere ouders zijn als de dood dat zij hun kinderen dan wekenlang niet te zien zullen krijgen. Hoe we hier straks eventueel mee om moeten gaan is moeilijk te zeggen. De kans is groot dat de kinderen in dat geval inderdaad bij de ouder blijven bij wie ze op dat moment zijn. Dit kan dus betekenen dat de ander de kinderen een poosje niet ziet. Ontzettend vervelend, zowel voor jou als voor de kinderen, maar dit is overmacht. Gelukkig kunnen we online goed met elkaar communiceren, waardoor je wel contact kunt houden en bijvoorbeeld met elkaar kunt skypen.

Conflict

Laten we hopen dat jullie hier samen redelijk uitkomen, want de situatie is al vervelend genoeg. Komt er toch een conflict, dan kan een mediator jullie wellicht helpen om tot een oplossing te komen. Is overleggen niet mogelijk, dan kun je bij een advocaat terecht. De vraag is wel even of je hier iets mee opschiet, want de rechtbank pakt dit soort zaken op dit moment niet op.

Omgangsregeling over de grens

Woon jij of je ex net over de grens in België of Duitsland? Dan wordt het iets complexer. Woon jij met de kinderen in Nederland en gaan zij ieder weekend naar hun vader in Belgie, dan zul jij je aan de Nederlandse regels moeten houden. Voor de ex gelden echter de Belgische regels. Op dit moment raadt het RIVM Nederlanders af om naar het buitenland te reizen, behalve als dit echt noodzakelijk is. Dan rijst de vraag of het nakomen van de omgangsregeling strikt noodzakelijk is? Natuurlijk is het belangrijk dat de kinderen hun vader zien, maar de gezondheid komt natuurlijk op de eerste plaats. Ook hier geldt dat het slim is om met elkaar te overleggen hoe jullie hiermee om gaan. Hou er hierbij wel rekening mee dat de situatie ieder moment kan veranderen en de overheid met andere maatregelen kan komen.

Hoe ga jij om met corona in combinatie met de omgangsregeling?

Wij zijn benieuwd hoe jij in de praktijk met de huidige situatie om gaat. Laat jouw mening achter in onze poll!