Het komt steeds vaker voor dat rechters de rechtbank verlaten en in wijken gaan kijken hoe problemen het beste kunnen worden aangepakt. Deze zogenaamde buurtrechters gaan in de wijk op zoek naar oplossingen samen met andere partijen. Er wordt gepraat en bemiddeld. Zo hoeft er geen bindend vonnis uitgesproken te worden.
Experiment
Het inschakelen van deze buurtrechters is op dit moment nog een experiment, maar het lijkt goed te bevallen. Steeds meer rechtbanken in Nederland maken plannen om buurtrechters te gaan inschakelen. Ook minister Sander Dekker van Rechtsbescherming is enthousiast. Hij hoopt dat deze experimenten uiteindelijk zullen leiden tot ‘nieuwe en verbeterde rechterlijke procedures’.
Schikken
Het blijkt dat het de buurtrechters vaak lukt om een onenigheid onderling op te lossen en te schikken. Dit zorgt ervoor dat een gewone rechterlijke procedure niet meer nodig is. Daarnaast komen mensen op deze manier sneller tot een oplossing. In Rotterdam en Den Haag waren de proeven met buurtrechtspraak deze zomer succesvol. Ook in Eindhoven zijn ze hier nu mee bezig. Hier is een wijkrechtbank opgericht. Bij de wijkrechtbank wordt niet alleen gekeken naar de feiten, maar ook naar het achterliggende verhaal. Zijn er problemen binnen het gezin? Kampen de mensen met schulden? Dit soort dingen worden ook allemaal bekeken. Doordat het probleem bij de bron wordt aangepakt is er meer kans op herstel.
Regisseur
In deze wijkrechtbank is de rechter eigenlijk een soort regisseur. Samen met andere betrokkenen wordt bekeken hoe mensen geholpen kunnen worden met hun problemen. Hierdoor wordt de kans op herhaling kleiner. “Dat is prettig voor de persoon zelf, maar ook voor de buurt en de hele maatschappij”, aldus Mounir El Maach van de rechtbank Oost-Brabant.