“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Burenruzie loopt in de papieren

07 dec, 2021
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Vorig jaar december stond de lockdown voor de deur. In Amsterdam speelt zich een burenruzie af. Bovenbuurman Bert klaagt over geluidsoverlast van zijn onderbuurman Oscar. Bert geeft aan dat het lijkt alsof er met meubels geschoven wordt en er dag en nacht mensen over de vloer zijn. Oscar klaagt daarentegen over het gedrag van buurman Bert. Hij geeft aan dat Bert meerdere keren tegen zijn voordeur heeft getrapt. Ook zal Bert schreeuwen en Oscar uitschelden als hij ook maar iets geluidsoverlast ervaart. De verstandhouding van de buurmannen wordt steeds slechter.

Bemiddeling van de verhuurder

In februari is de ruzie nog gaande. De woningcorporatie heeft van beide heren klachten binnengekregen en gaat in gesprek met Oscar en Bert. Zij doen een poging om de ruzie tussen de buurmannen te sussen. De woningcorporatie maakt afspraken met beide mannen en legt deze vast in een brief. Ze spreken af dat de buurmannen elkaar met rust moeten laten, ze altijd elkaar rustig via de intercom benaderen om het eventuele overlast te bespreken en dat ze normaal met elkaar om moeten gaan. De woningcorporatie hoopt dat de situatie tussen de buurmannen verbetert.

Een vechtpartij

Een paar maanden later gaat het toch weer mis. In de zomer van 2021 ontstaat in het portiek een vechtpartij tussen beide mannen. Beiden belanden gewond in het ziekenhuis. De buren verklaren dat Bert de buurman aanviel met een hamer. Ook geven ze aan dat ze bang zijn voor Bert en zich niet veilig voelen. Bert geeft aan dat hij zichzelf verdedigde tegen Oscar en dat hij het gevoel heeft dat de buren zich samenspannen tegen hem. De politie houdt Bert aan op verdenking van poging tot doodslag en zware mishandeling. De rechter-commissaris bepaalt vervolgens in de strafzaak dat Bert een tijdelijk contact- en woningverbod krijgt. Hij mag niet in de buurt komen van Oscar.

Ontbinding van het huurcontract

De woningcorporatie besluit vervolgens dat Bert moet vertrekken wegens wanprestatie. De bodemrechter moet deze vordering inhoudelijk beoordelen. Maar de woningcorporatie moet het dossier eerst verder vullen en opbouwen. Huurder Bert ontkent immers dat hij wanprestatie pleegt. De woningcorporatie start een kort geding. In dit kort geding vorderen zij de ontruiming van Bert zijn woning, vooruitlopend op een bodemprocedure.

Oordeel rechter

De rechter stelt vast dat de buurmannen over elkaar klagen en ieder een ander verhaal hebben. De kans is groot dat er opnieuw problemen met geweld ontstaan. Daarom legt de rechter een ordemaatregel op en geeft aan dat Bert uit zijn woning moet vertrekken. Indien in de strafzaak of bodemprocedure blijkt dat er onvoldoende grond is voor ontbinding van de huurovereenkomst moet de woningcorporatie voor een andere huurwoning zorgen. Bert verliest echter de zaak en de maatregel blijkt terecht. Deze burenruzie liep helaas niet zo fijn af voor Bert.