“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Brandbrief over uitholling rechtsstaat

25 sep, 2018
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Rechters en aanklagers hebben een brandbrief geschreven naar Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming. Zij waarschuwen voor de uitholling van de rechtsstaat. Door de financiële problemen die er zijn wordt het voor hen steeds moeilijker om hun werk goed te doen.

Tekort

Volgens de schrijvers van de brandbrief is er een nijpend tekort aan rechters, officieren van justitie en ondersteunend personeel. Hierdoor is er ook sprake van structurele overbelasting. Dit komt vooral omdat er geen geld is om extra personeel aan te nemen. De oorzaak hiervan ligt onder anderen in het vertraagde digitaliseringsproject. Hierdoor vrezen zij voor nog meer bezuinigingen. “Het noodzakelijke evenwicht tussen de verschillende staatsmachten in onze democratische rechtsstaat maakt echter dat er niet verder op de rechtspraak bezuinigd kan worden.”

Tegemoetkoming

Om de rechters en aanklagers tegemoet te komen heeft het kabinet besloten het tekort van de rechtbanken van 40 miljoen dit jaar aan te vullen. Zo zijn de acute geldzorgen opgelost. Toch is het geen structurele oplossing.