“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Begrijpelijke taal in de rechtszaal

26 nov, 2018
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

Als je een vonnis lees (of probeert te lezen) kom je heel wat ingewikkelde jargon tegen. Het kan zoveel simpeler. Dit vindt ook D66. Ook zij zijn van mening dat rechters in begrijpelijke taal moeten gaan spreken, zodat de betrokkenen hun vonnis ook kunnen begrijpen.

B1 niveau

Het voorstel is om alle uitspraken voortaan te schrijven op B1 niveau. Dit is eenvoudig Nederlands dat voor iedereen te begrijpen is. Denk aan korte woorden en actieve, korte zinnen. Op dit moment worden zaken vaak onnodig ingewikkeld beschreven. D66-Kamerlid Groothuizen geeft een voorbeeld:”In plaats van te zeggen dat iemand zich schuldig heeft gemaakt aan het ‘met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening wegnemen van een levensmiddel’, kun je ook zeggen dat iemand een blikje cola heeft gestolen. Juridisch gezien maakt dit geen verschil.

Toegankelijk

Het taalgebruik in de rechtszaak draagt volgens Groothuizen niet bij aan het vertrouwen in de rechtspraak. “We moeten zorgen dat onze rechtspraak zo toegankelijk mogelijk is voor iedereen.”