“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Anti-afluistertelefoons voor advocaten

22 mrt, 2018
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

Vorige week hebben zo’n 15 advocaten een anti-afluistertelefoon ontvangen. Op deze manier kunnen advocaten voorkomen dat gesprekken met cliënten die geheim dienen te blijven niet afgetapt kunnen worden. Initiatiefneemster is Sanne Schuurman van Guarda Advocaten.

Openbaar Ministerie op de hoogte

Het Openbaar Ministerie wordt op de hoogte gebracht welke wettelijke geheimhouders gebruik maken van deze nieuwe telefoon. De telefoon wordt exclusief aan wettelijke geheimhouders aangeboden. De telefoons zijn op geen manier te kraken, tenzij de geheimhouder zelf zijn versleutelingscode afstaat.

Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten

De nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten maakt de noodzaak voor deze telefoons groter. Het is volgens Schuurman niet de directe aanleiding. Gheimhouders moeten hun eigen zaken goed regelen en deze telefoon maakt de geheimhouding makkelijker. Steeds meer apparaten worden gekraakt. Zowel het Openbaar Ministerie als de Orde van Advocaten ontvangen de lijst van advocaten die een anti-afluistertelefoon in bezit hebben. Zodra zij een signaal afgeven dat er misbruik wordt gemaakt wordt de dienstverlening meteen gestopt.

Abonnement

Een abonnement op een anti-afluistertelefoon is niet goedkoop. Het kost de advocaat zo’n 2000 euro per jaar. Echter kunnen ze daarvoor zoveel bellen en mailen als ze willen.