Drie weken geleden gingen de deuren van de rechtbanken dicht. Sinds die tijd hebben advocatenkantoren hun omzet met 40 a 80 procent zien kelderen. Als het zo doorgaat zal het niet lang duren voor de eerste kantoren hun deuren voorgoed moeten sluiten. Advocaten dringen er dan ook op aan om snel meer zaken te laten doorgaan.
Straf boven je hoofd
Vooral in het strafrecht heeft de stagnatie van strafrechtketen grote gevolgen. Verdachten zitten nu lang in onzekerheid. “Ga maar eens een baan zoeken of een gezin stichten als je misschien nog een celstraf moet uitzitten. Het leven van mensen staat stil”, vertelt Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.
Achterstand
Voor het coronavirus toeslag hadden rechtbanken al een flinke achterstand. Bijna 23.000 zaken werden uitgesteld door gebrek aan zittingscapaciteit. Deze achterstand wordt op deze manier alleen maar groter en zal veel druk leggen op het rechtssysteem. Daarnaast zijn strafrechtadvocaten bang dat mensen uiteindelijk voor eigen rechter gaan spelen.
Personen- en familierecht
Het strafrecht is niet het enige rechtsgebied dat onder de sluiting van de rechtbanken te lijden heeft. Zo ook het personen- en familierecht, waarbij het bijvoorbeeld gaat om het regelen van alimentatie, omgangsregelingen en scheidingen. Er zijn mensen die nu hun kinderen niet zien. Zij kunnen hier momenteel heel weinig tegen doen. Dat is natuurlijk een kwalijke zaak.
Skypen met de advocaat of mediator
Toch zijn er gelukkig ook veel dingen die een advocaat of mediator wel kan doen. Zo kunnen zij zaken wel degelijk oppakken door voornamelijk online te werken of bijvoorbeeld te skypen met hun cliënten. Voor bijvoorbeeld een omgangskwestie naar de rechter gaat, gaat hier een heel traject aan vooraf. Zo wordt eerst gekeken of er te overleggen valt met de ex en gaan de advocaten onderling op zoek naar een oplossing. Pas als dit allemaal niet lukt komt de rechter in beeld.
Hulp nodig?
Zit jij met een juridische kwestie in je maag en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met onze juridische adviseurs. Zij bekijken wat de opties zijn en brengen je eventueel in contact met de juiste specialist die je hierbij kan helpen.