“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1317 beoordelingen

De advocaten zijn het zat. Zij zijn van mening dat zij een te lage vergoeding krijgen voor pro-deo- of toevoegingszaken. Een van de grootste strafrechtkantoren van Nederland Cleerdin & Hamer advocaten geeft aan per direct te stoppen met de behandeling van dit soort zaken, zolang hier geen redelijke vergoeding tegenover staat. Zij roepen andere advocatenkantoren dit ook te doen. “De grens is bereikt.”

Raad voor Rechtsbijstand

Strafrechtadvocaat Sander Janssen van Cleerdin & Hamer schreef een brief naar de Raad voor Rechtsbijstand om zijn standpunt duidelijk te maken. Janssen is onder meer advocaat van Willem Holleeder. De brief ging ook naar leden van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). Dit samen met de oproep om massaal mee te doen aan deze actie.

15 euro per uur

In de brief haalde Janssen een aantal voorbeelden aan. Zo vertelde hij over een collega van zijn kantoor die alleen al twintig uur kwijt was in een ontnemingszaak. De maximale vergoeding hiervoor was 300 euro. Dat komt neer op 15 euro per uur. In een andere zaak die ging over diefstal met geweld werd al 24 uur gewerkt, terwijl de zitting nog moest komen. Ook hiervoor kwam geen extra vergoeding, terwijl de kosten wel oplopen. “Uiteindelijk werk je op deze manier tegen verlies”, aldus Janssen.

Rechtzoekenden

Het is Janssen niet om zijn inkomen te doen. Hij maakt zich vooral zorgen over de huidige rechtstaat. “Als er niets verandert wordt het voor rechtzoekenden onmogelijk om goede rechtsbijstand te krijgen en zich teweer te stellen tegen de overmacht die de Staat steeds vaker tegen zijn burgers in het geweer brengt.”

Voorbeeld volgen

Na de oproep van Janssen hebben al meerdere grote kantoren aangegeven het voorbeeld van Cleerdin & Hamer te volgen. Zo meldt het kantoor Ficq & Partners op Twitter: “De grens is inderdaad bereikt. Ook wij zullen ons aansluiten bij dit goede initiatief.” Andere kantoren die het voorbeeld volgen zijn Spong, Kuijpers-Nillesen, Jebbink Soeteman en Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters.