Er zijn heel wat politie-aangiftes die uiteindelijk in de prullenbak belanden. Met bijna 56 procent van de aangiftes wordt nooit iets gedaan. Politie Amsterdam spant hierin de kroon.
Misdrijven
In totaal registreerde de politie in 2016 bijna 921.000 misdrijven. 511.000 van deze zaken werd niet opgevolgd. Er werd geen onderzoek ingesteld om een verdachte op te sporen en het dossier belandde ergens in het archief. De reden waarom de politie lang niet alle zaken actief oppakt heeft vooral te maken met het ontbreken van directe aanknopingspunten of daderinformatie. Ook hebben bepaalde zaken niet altijd prioriteit.
Amsterdam
Doe je aangifte in Amsterdam, dan is de kans het grootst dat er niets wordt gedaan met je aangifte. Zes van de tien keer wordt een aangifte niet opgevolgd. Gemeente Amsterdam wijst voor de oorzaak hiervan naar grootstedelijke problemen. ‘Ontwikkelingen als radicalisering, terrorisme en de vluchtelingenstroom verzwaren de politietaken in de stad’, aldus gemeente Amsterdam.
Rotterdam en Den Haag
De vraag is even of dit een goed excuus is. De andere grote steden doen het namelijk een stuk beter. Zowel in Rotterdam als in Den Haag worden aanzienlijk meer zaken opgepakt. Daar tegenover staat wel weer dat het inwonertal van Amsterdam flink stijgt en er steeds meer toeristen naar de stad komen.
Toeristen doelwit
Deze toeristen zijn over het algemeen vaker het doelwit van criminaliteit. Hierbij kun je denken aan beroving, diefstal uit de hotelkamer en vermissing van spullen. Daarnaast kampt de hoofdstad ook nog met grote evenementen en demonstraties die aandacht van de politie vragen.