“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ook partneralimentatie voor samenwoners?

16 feb, 2021 | Eindesamenwonen
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Wonen jullie alleen samen en zijn jullie niet getrouwd, dan heb je bij het uit elkaar gaan geen recht op partneralimentatie. Soms, na jaren samengeleefd te hebben, kan dat best cru zijn. Samenwoners zouden daarom dezelfde alimentatieregeling moeten hebben als getrouwde stellen. Dat is de conclusie van het rapport “Alimentatie van nu, acceptatie van  alimentatie in het licht van maatschappelijke ontwikkeling”. Het onderzoek werd deze week door minister Dekker aangeboden aan de Tweede Kamer.

Meer samenwoners

Onze samenleving is de afgelopen decennia flink verandert. We leven in een hele andere wereld dan toen de wetten en regels over trouwen en samenwonen werden opgesteld. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken of onze wetten en regels nog wel aansluiten bij onze huidige samenleving. Zo wonen er nu veel meer mensen samen dan vroeger. Samenwonen is qua ‘lotsverbondenheid’ eigenlijk vergelijkbaar met het huwelijk, maar bij het uit elkaar gaan zijn je rechten ontzettend beperkt.

Veel samenwoners weten dan ook niet dat zij na het uit elkaar gaan niet verplicht zijn om in elkaars levensonderhoud te voorzien. De onderzoekers zouden graag zien dat ook samenwoners deze verplichting krijgen, zodat er geen financiële problemen ontstaan na het uit elkaar gaan.

Samengestelde gezinnen

Naast dat er steeds meer samenwoners zijn, komen er ook steeds meer samengestelde gezinnen. Deze mensen zijn vaak al eerder getrouwd geweest en hebben vaak ook al kinderen uit een vorig huwelijk. Zij besluiten meestal niet in het huwelijksbootje te stappen om op die manier te voorkomen dat de stiefouder een onderhoudsplicht naar de kinderen krijgt. Dit heeft namelijk veel invloed op de kinderalimentatie. Is het hierdoor niet slimmer om de onderhoudsplicht voor stiefouders te laten vervallen? Ook hierover buigen de onderzoekers zich in het onderzoeksrapport.

Belangrijke wetswijzigingen

Minister Dekker heeft besloten het rapport voor nu even te laten voor wat het is. Om de huidige regelgeving te wijzigen zijn belangrijke wetswijzigingen nodig. Dit laat hij over aan het volgende kabinet. Wel is de kans groot dat er op het gebied van alimentatie in de komende jaren het nodige zal gaan veranderen. Wel heeft de minister de Raad voor de rechtspraak en de Expertgroep Alimentatienormen gevraagd om op het rapport te reageren.