“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Man moet woning verkopen na twee jaar ruziën om huis

28 nov, 2023 | Eindesamenwonen
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Verliefd, samenwonen en samen een gezin stichten. De droom van velen, maar soms gaat de liefde over. Zo ook bij een getrouwd stel uit Limburg. Helaas is de liefde voorbij en gaan ze zijn uit elkaar. De rechter moet de ex vervolgens dwingen om de gezamenlijke woning snel te verkopen. In de rechtbank van Maastricht vliegen de dwangsommen met bedragen van 250 tot 1000 euro per dag en maxima tot 50.000 euro je om de oren. De vrouw eist dat haar ex ermee instemt dat een makelaar de woning verkoopt, dat hij het koopcontract ondertekent en dat hij op tijd het huis ontruimt. De man vordert op zijn beurt dat hij nog drie jaar in de woning mag wonen om geld te verdienen als fotograaf. Hij wil proberen de woning erna te behouden.

Verschillende uitgangspunten

Het stel sloot in 2007 een samenlevingsovereenkomst. Samen kregen zij twee kinderen. In 2020 is hun relatie voorbij. De man besluit in het huis te blijven wonen. Echter zijn ex wil dat het huis snel verkocht wordt. Zij wil niet meer hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de hypotheek. Volgens haar heeft de ex genoeg ruimte gehad om te onderzoeken of hij haar kan uitkopen, maar weigert hij dit te doen. Hij stelt dat hij door corona een periode te  weinig heeft verdiend. Dit is de reden dat hij de verkoop wil uitstellen. Bovendien wonen ze nu dicht bij elkaar in de buurt in verband met de kinderen. Als hij zou moeten verhuizen, zou dat weer onrust veroorzaken bij de kinderen.

Uitspraak rechter

De rechter blijkt de belangen van de vrouw meer te behartigen. Hij begrijpt dat ze vooruit wil met haar leven en niet langer vast wil zitten aan ex en de woning. Daarbij is gebleken dat het nog wel even duurt voordat haar ex het inkomen kan genereren dat voldoende is om haar uit te kopen.  Daarnaast blijkt dat deze onenigheid ook negatieve invloed heeft op de kinderen. Wel is de rechter het eens met de man dat hij na de verkoop recht heeft op een groter deel van de overwaarde. Hij heeft immers de schenking van zijn ouders geïnvesteerd in de woning en heeft de hypotheeklasten gedragen in de tijd dat zij de woning al heeft verlaten. De rechter bepaalt dat er binnen zes weken een makelaar ingeschakeld moet worden zodat de verkoop in gang kan worden gezet.