“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Help, mijn ex heeft meteen een ander

20 jan, 2021 | Eindesamenwonen
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Uit elkaar gaan kan ontzettend zwaar zijn. Er moet van alles geregeld worden, misschien moet je een andere woning zoeken en jullie moeten afspraken maken over de kinderen. Om over alle emoties nog maar te zwijgen. Als jouw ex meteen een ander heeft dan kan het uit elkaar gaan extra moeilijk voor jou zijn. Heel begrijpelijk. Gun jezelf vooral de tijd om het allemaal even te laten bezinken en probeer in de tussentijd je hoofd koel te houden.

Heeft jouw ex meteen een ander? Praat erover!

Het is heel voor de hand liggend natuurlijk, maar als je net uit elkaar bent en jouw ex heeft direct een ander, dan kan dat voor jou moeilijk te verkroppen zijn. Praat er vooral over. En veel! Praat met je vrienden, vriendinnen, familie, de buurman, de buurvrouw, wie dan ook. Het voelt voor jou misschien vervelend maar wedden dat je met jouw verdriet niemand tot last bent en iedereen voor je klaar staat om jou heen jou door deze tijd heen te helpen of een luisterend oor te bieden? Liefdesverdriet kent iedereen dus iedereen zal begrijpen waar jij doorheen gaat. Geef dit verdriet de ruimte maar probeer tegelijkertijd ook realistisch te blijven.

Do’s en don’ts

  • Vermijd stalken: stuur geen berichtjes, vraag niet om uitleg en verwijder je ex van social media.
  • Vergelijk nooit jouw relatie met de nieuwe relatie van je ex. Relaties zijn niet te vergelijken. Daarbij praat je jezelf daarmee onterecht de grond in. Op dit moment ben je ongetwijfeld op je onzekerst.
  • Vermijd contact, dat geeft jou de ruimte om afstand te nemen.
  • Praat erover met mensen die jou dichtbij staan en sta toe dat ze je door deze tijd heen helpen. Dat doen ze graag voor jou!
  • Neem je tijd om het verdriet te verwerken. Het is niet niets om op deze manier uit elkaar te gaan.
  • Ga verder met je eigen leven en ga er zelf ook lekker op uit, ook al staat jouw hoofd er misschien niet naar. Afleiding is op dit moment altijd goed dus: raap jezelf bij elkaar, zelfs misschien met enige tegenzin, en laat je verbazen over hoe goed je je voelt als je toch bent gegaan!

Wat als direct afstand nemen en radiostilte niet mogelijk is?

Soms kom je er niet onderuit om, hoewel je liever geen enkel contact wil hebben, toch nog met elkaar in gesprek te gaan. Misschien moeten jullie contact houden voor de kinderen of moeten er nog afspraken gemaakt worden. Blijf respectvol naar de ander en probeer elk gevoel van wraak nemen te vermijden. De beste wraak is uiteindelijk om jouw leven weer op te pakken en te laten zien dat je je beter voelt dan ooit!

Moet je nog afspraken maken? Schakel hulp in als dat nodig is

Hoe gekwetst je ook bent, probeer toch altijd het stukje emotie of boosheid van je af te zetten als je samen nog afspraken moet maken over bijvoorbeeld de verdeling van de woning of de inboedel. Ruzie bevordert het maken van afspraken natuurlijk niet. Het kan heel moeilijk zijn om, in de wetenschap dat jouw ex al een ander heeft, met zulke gevoelens nog met elkaar om tafel te gaan om afspraken te maken. Helaas is dit wel nodig! Het kan dan verstandig zijn om een neutrale partij, een mediator, jullie te laten begeleiden bij het maken van die afspraken. Voordeel van het inschakelen van een mediator is dat jullie samen in gesprek blijven.

De kinderen: ouders blijven jullie voor altijd!

Om nog tot afspraken te kunnen komen is communicatie van groot belang. Dit geldt natuurlijk al helemaal als er ook kinderen in het spel zijn. Jullie zijn dan misschien geen liefdespartners meer, jullie blijven voor altijd de ouders van jullie kinderen. Jullie zullen nog een lange tijd samen bepaalde beslissingen en opvoedingskeuzes moeten maken voor de kinderen en daarvoor is, logisch, overleg nodig. Helaas betekent dat soms ook dat je even je eigen gevoel moet uitschakelen om voor de kinderen het beste te doen, hoe oneerlijk dat voor jou soms ook is. Bespreek dan ook geen belangrijke of moeilijke zaken waar jullie kinderen bij zijn en, een grote valkuil, is slecht spreken over de ander. Bedenk altijd dat de kinderen hier last van kunnen krijgen en in een loyaliteitsconflict kunnen raken.

Ouderschapsplan

Als jullie uit elkaar gaan zullen jullie voor de kinderen een ouderschapsplan moeten opstellen. Hierin kun je ook afspraken maken over het ontmoeten van nieuwe partners. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld afspreken dat jullie de kinderen pas zullen voorstellen aan een nieuwe partner na bijvoorbeeld drie maanden. Misschien voelt dat voor jou al ietsje beter. Ook bij het maken van een ouderschapsplan kan een neutrale mediator jullie helpen. De mediator is gespecialiseerd in het oplossen van conflicten. En wederom is het voordeel van het inschakelen van een mediator dat jullie vooral met elkaar blijven praten.

  • Jullie kinderen zijn geen inzetmiddel in de strijd: vergeet niet dat jullie kinderen even veel van jullie allebei houden.
  • Spreek niet slecht over de ander, wees respectvol naar elkaar en hou in alle gevallen nooit de kinderen bij de ander weg vanwege jouw eigen verdriet.
  • Als jullie samen niet uit afspraken maken komen, schakel dan op tijd de hulp van een professional in. Probeer naar elkaar te luisteren en denk aan het gezamenlijk belang. Als jij uit principe of trots nergens voor open staat komen jullie nooit verder en, misschien wel belangrijker, komen jullie nooit van elkaar af.