“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Gemeenten zijn jaarlijks miljoenen kwijt aan vechtscheidingen

16 feb, 2021 | Vechtscheiding
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Ieder jaar zijn gemeenten gemiddeld tussen de 66 tot 88 miljoen euro kwijt aan het begeleiden van ouders die in een vechtscheiding zijn terecht gekomen. Dit blijkt uit een onderzoek van het KRO-NCRV programma Pointer en Follow the Money.

Gezinsvoogd

In veel gevallen lukt het de ouders in een vechtscheiding niet om samen afspraken te maken over de omgangsregeling voor de kinderen. In die gevallen wordt er door de rechter meestal een gezinsvoogd aangesteld die alles in goede banen moet leiden. Het gezin wordt onder toezicht gesteld. Deze begeleiding kost de gemeente rond de 9500 a 11.000 euro per kind per jaar. Op die manier lopen de kosten al snel op. Helemaal als je weet dat er jaarlijks zo’n 7000 a 8000 gezinnen onder toezicht worden gesteld. Sinds 2015 komen deze kosten voor rekening van de gemeente.

Lange tijd begeleiding

Natuurlijk is het doel de ondertoezichtstelling zo snel mogelijk weer te beëindigen, zodat de ouders het verder zelf in goede harmonie kunnen oppakken. Toch komt het maar al te vaak voor dat de ondertoezichtstelling moet worden verlengd, omdat de ouders in conflict blijven. Hoe langer de ondertoezichtstelling duurt, hoe meer geld dit de gemeente uiteindelijk kost. Soms is er in een gezin wel vijf jaar lang hulp nodig en lopen de kosten hiermee op tot soms wel 250.000 euro.

Strijd ontrafelen kost tijd

Astrid Rotering, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland vertelt: “Het kost tijd om deze vaak vileine strijd tussen ouders op een goede manier te ontrafelen. Daarmee zijn de bijdragen vanuit de gemeenten eigenlijk niet eens kostendekkend. Als ik dat tarief doorreken, komt dat bij dit soort ingewikkelde scheidingen neer op zo’n honderd uur werk per jaar. Zaken als deze kosten veel meer tijd.”

Deel rekening zelf betalen

Wethouder Leon Meijer uit Ede onderhandelt op dit moment namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de jeugdzorgkosten. Hij is van mening dat strijdende ouders zelf ook een deel van de rekening op zich moeten nemen. “Als ouders met elkaar blijven vechten om de kinderen, dan mogen zij ook zelf een bijdrage leveren aan de kosten die dat met zich meebrengt. Dit levert schade op voor kinderen en kost de gemeenschap geld.” Of dit plan uiteindelijk wordt opgepakt is op dit moment nog onbekend.

Wat vind jij?

Wij zijn benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Vind jij dat ouders die gebruik maken van dit soort hulp hieraan moeten meebetalen of zijn deze kosten voor de gemeente? Laat jouw mening achter in de poll!