“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat gebeurt er met de spaarrekening van de kinderen bij een scheiding?

9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Veel ouders openen een spaarrekening voor hun kinderen om daarop geld apart te zetten voor het kind. Voor een studie, voor noodsituaties, voor een rijbewijs. Verzin het maar. Als je uit elkaar gaat, komt het wel eens voor dat er discussie ontstaat over deze rekening. Want wat gebeurt er met de spaarrekening van de kinderen bij een scheiding?

De bedoeling van de rekening

Er is geen simpel antwoord op de vraag of het saldo van de spaarrekeningen van de kinderen gedeeld zouden moeten worden op het moment dat jullie gaan scheiden. Dat is namelijk van meerdere factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld op wiens naam de rekening staat of wat is het doel is van de rekening. Als er gespaard wordt voor bijvoorbeeld de studie van het kind, dan is het duidelijk dat het bedrag voor het kind bedoeld is en dan wordt de rekening niet verdeeld.

Spaarrekening niet op naam van het kind

Als de rekening niet op naam staat van jullie kind, kan het zijn dat het spaarbedrag tussen jullie beiden verdeeld wordt als jullie gaan scheiden. Het is in dat geval namelijk lastig om aan te tonen dat het geldbedrag daadwerkelijk bedoeld was voor jullie kind of dat het een ander soort spaarrekening betrof. Het geld dat op de rekening staat wordt dan 50/50 verdeeld. Natuurlijk kunnen jullie samen ook bepalen om het geld alsnog te storten op een kinderrekening.

Uitspraak van de rechter

Er is een rechtszaak geweest over de vraag of het bedrag op een spaarrekening van een kind toch tussen de ouders verdeeld kon worden. De rekening stond op naam van het kind. Een aantal jaren na de scheiding had moeder het geld op de spaarrekening overgemaakt naar haar eigen bankrekening. Vader had hiervoor geen toestemming gegeven en was niet op de hoogte dat moeder het bedrag wilde overboeken. Vader eist dat het bedrag wordt teruggestort op de spaarrekening van hun kind. Hij voerde aan dat het geld bedoeld was voor het kind.
De rechtbank, en later het hof, hebben de vader gelijk gegeven. Het saldo op de spaarrekening van een kind valt onder het eigen vermogen van het kind en behoort dus niet tot de huwelijksgemeenschap.

Saldo rekening op naam van kind niet verdelen

Deze uitspraak betekent dat ouders het saldo dat op de spaarrekening op naam van de kinderen staat niet mogen verdelen als zij uit elkaar gaan. Ouders zijn op grond van de wet verplicht om op een goede manier bewind te blijven voeren over het vermogen van hun minderjarige kind. Dit betekent dat ouders niet op eigen houtje mogen beslissen het geld voor zichzelf te gebruiken, omdat het even goed uitkomt.

Rekening blijft van kind. En dan?

Een ouder met gezag kan gemakkelijk een rekening openen voor het minderjarige kind. Hiervoor is geen toestemming van de andere gezaghebbende ouder nodig. Met hetzelfde gemak kan een ouder dus ook zonder toestemming de rekening opheffen. Maak tijdens de scheiding daarom goede afspraken over de rekening. Wie beheert de rekening, in welke situaties mag er geld opgenomen worden, krijgt het kind de beschikking over de rekening als het 18 is? Allemaal zaken die van belang zijn om afspraken over te maken. Zo voorkom je onenigheid in de toekomst. Deze afspraken kan je opnemen in het ouderschapsplan.