“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Tips sinterklaasviering voor gescheiden ouders

9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

Het is bijna zover; Sinterklaas komt in het land. Voor veel kinderen geeft de sinterklaastijd een gezonde spanning en een fijne tijd en is het een van de mooiste feesten van het jaar. Een gezellige tijd waarbij de kinderen kijken naar de sinterklaasintocht, verlanglijstjes maken, hun schoen zetten en pepernoten en snoepgoed eten! Maar voor kinderen met gescheiden ouders kan dit anders zijn, ouders kunnen ook spanning voelen tijdens deze leuke tijd. Want hoe geef je invulling aan de viering van Sinterklaas als gescheiden gezin?

Alleen Sinterklaas vieren

Wellicht ben je nog niet lang gescheiden en vierde je voorheen Sinterklaas altijd samen als gezin. Nu doe je dit alleen met je kinderen of met je eigen familie of vrienden. Confronterend voor jullie als ouder, maar ook voor het kind. Het zal hoe dan ook anders aanvoelen. Kinderen willen tijdens de feestdagen graag samen zijn. Er zijn gescheiden gezinnen die dit alsnog doen, maar in lang niet alle gevallen is dat een optie. Probeer er hoe dan ook een fijne viering van te maken.

Hoe vier je Sinterklaas na een scheiding?

Hoe kun je jouw kinderen alsnog een fijne sinterklaastijd geven? Wij geven 7 tips voor een leuk en ontspannen sinterklaasfeest. Vergeet niet: het sinterklaasfeest draait om de kinderen.

 1. Het gaat om de kinderen
  Zet het plezier van jullie kinderen voorop! Gun je kinderen bij beide ouders een leuke sinterklaastijd, daarmee voorkom je spanning vooraf. Wees niet negatief over het sinterklaasfeest bij de andere ouder. Sinterklaas is namelijk al spannend genoeg voor kinderen. Kinderen zijn rond deze tijd extra gevoelig voor negatieve prikkels. Stem duidelijk met elkaar af welke afspraken er worden gemaakt.
 2. Maak goede afspraken
  Wees flexibel en maak met je ex-partner duidelijke afspraken. Overleg wanneer bij welke ouder Sinterklaas wordt gevierd. Misschien ben jij als ene ouder traditioneel gewend dat het op 5 december gevierd moet worden en kan het hoge emoties met zich meebrengen als die dag niet in jouw omgangsregeling valt. Hetzelfde geldt wanneer een van beide op het werk een Sinterklaasactiviteit heeft die eigenlijk op de dag van de andere ouder valt. Wees flexibel! Deze dagen zijn maar een keer in het jaar! Dit kan lastig zijn voor je eigen gevoel, maar hoe leuk is het als je kinderen helemaal blij en opgewekt thuis komen. Het belangrijkste is dat jullie beide een moment hebben waarop je met de kinderen Sinterklaas viert. Spreek duidelijk af bij wie het kind is op pakjesavond en wie er van te voren mee gaat naar de intocht. Het is verstandig dit al ruim van de voren in de agenda te zetten en het aan de kinderen te vertellen. Zo is het voor iedereen duidelijk.
 3. Spreek af welke cadeaus je koopt
  Probeer met elkaar te overleggen wie welk cadeau koopt en geeft. Ook als het gaat om schoencadeaus. Zo voorkom je dat de kinderen iets dubbel krijgen. Spreek ook af of de cadeaus meegenomen mogen worden naar de andere ouder. Meld duidelijk aan de kinderen wat hier de afspraken over zijn.
 4. Blijf positief
  Wij kunnen ons voorstellen dat je de cadeaus van de andere ouder te groot vindt, je het te uitbundig gevierd vindt of bepaalde cadeaus niet bij de leeftijd vindt passen. Houd deze mening voor je. Blijf positief in belang van de kinderen. Gun elkaar het ouderschap en wees niet negatief over de andere ouder. Jullie relatie is voorbij, maar jullie blijven de ouders van de kinderen.
 5. Budget
  Als alleenstaande ouder is het misschien lastiger om cadeaus te kopen. Het budget is anders dan toen je nog samen was. Dit kan voor conflicten en ruzies zorgen. Zorg ervoor dat je de kinderen er niet mee belast. Er zijn zoveel leuke (tweedehandse) cadeaus te koop. Het gaat uiteindelijk om de beleving, aandacht en tijd die je met elkaar besteed tijdens pakjesavond. Deze herinneringen nemen de kinderen langer mee dan dat dure spelcomputer dat zij hebben gekregen. Je kunt ook afspreken met elkaar dat een ieder zich houdt aan een bepaald bedrag en hoeveel cadeaus je wilt geven aan de kinderen. Houd je er dan ook aan. Een andere optie is om gezamenlijk een groter cadeau te kopen. Dan is er geen verschil in grootte in beide huishoudens.
 6. Opa’s, oma’s of andere familieleden
  Familieleden willen de kinderen wellicht ook verwennen. Denk goed na hoe vaak je het feest wil vieren. De kinderen zijn vaak nog erg klein en alles heeft al veel impact. Ieder kent zijn/haar kinderen het beste. Mochten de familieleden er ook bij willen zijn, nodig ze dan uit op jouw avond. Nog meer gezelligheid samen!
 7. Sinterklaas op school
  Op school wordt er natuurlijk ook van alles georganiseerd rond deze tijd. Houd elkaar goed op de hoogte wat er speelt en maak duidelijke afspraken met elkaar. Wie helpt bij het maken van de surprises en wie is er bij de Sinterklaasactiviteit aanwezig?

Sinterklaas moet een feest zijn!

Het lijkt ons duidelijk dat het moet draaien om de kinderen. Sinterklaas is een feestje en wij als ouders kunnen daar voor zorgen. Ook als je gescheiden bent. Vier, leef, wees flexibel en lief voor elkaar. Wij hopen dat jullie als gescheiden ouders wat met deze tips kunnen doen en zo samen een mooie tijd tegemoet gaan met jullie kinderen. Er komen in december natuurlijk nog meer feestdagen aan, ook voor die feestdagen kun je de tips hanteren. Blijf goed met elkaar in gesprek, duidelijke communicatie blijft belangrijk.