“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1283 beoordelingen

Iedereen heeft wel eens met liefdesverdriet te maken gehad. Pas als je dit echt een keer hebt meegemaakt weet je hoeveel pijn dit kan doen en hoe heftig dit kan zijn. Wij geven in dit artikel tips voor het verwerken van liefdesverdriet.

Wat is liefdesverdriet?

Liefdesverdriet is de pijn die je voelt nadat een relatie verbroken is of over een onbereikbare liefde. Je voelt je verdrietig en je vraagt je af hoe je leven verder moet zonder de ander. Ook loop je vaak rond met vragen. Liefdesverdriet kan zich op verschillende manieren uiten.

Hoe uit liefdesverdriet zich?

Liefdesverdriet kan zich emotioneel en fysiek uiten. Fysiek kan dit zich uiten in de vorm van pijn op de borst, misselijkheid en hoofdpijn. Je hebt vaak geen eetlust en slaapt slecht. Hierdoor word je vermoeid, futloos en lamlendig.

Emotioneel gezien is je hoofd een grote warboel. Verdriet is logisch, maar er borrelen te pas en te onpas allerlei andere emoties naar de oppervlakte. Je kan je hierdoor echt ellendig voelen en je voelt je niets meer waard. Vaak spoken er veel vragen door je hoofd zoals; Had ik dit kunnen voorkomen? Waarom heeft de ex de relatie verbroken? Ben ik bedrogen? Kan ik het nog goedmaken? Ben ik wel leuk genoeg? Heel begrijpelijk, maar het brengt je helaas niet verder. Vaak raak je enkel dieper in de put.

Hoe krijg ik weer grip op de realiteit?

Het is belangrijk om weer met beide benen op de grond te staan. Het is nu eenmaal de realiteit dat je relatie is verbroken en je jezelf een tijd slecht zal voelen. Probeer het te accepteren en pak je leven weer op. Het is moeilijk voor te stellen als je zo verdrietig bent, maar er komen ook weer betere tijden aan. En misschien zelfs wel een leukere liefde dan je eerdere relatie.

Voordelen einde relatie

Er kunnen ook voordelen zijn wanneer een relatie eindigt:

  • Je kan weer met vrienden afspreken die jouw ex niet leuk vond;
  • Je kan al je hobby’s weer oppakken waar je ex geen zin of interesse in had;
  • Je kan zelf beslissen waar je naar toe gaat op vakantie;
  • Je hebt meer tijd voor jezelf.

Tips voor het verwerken van liefdesverdriet

Wij geven jullie tips hoe je het beste met liefdesverdriet om kan gaan.

  1. Verzet je niet
    Jezelf verzetten tegen liefdesverdriet heeft geen zin, maar verwerken kunnen we het wel. Geef dit proces de tijd. De ene persoon heeft langer de tijd nodig dan de ander. Zoek eventueel hulp als dat nodig is. Er zijn ook relatietherapeuten waarbij je individueel aan de slag kunt hoe om te gaan met je emoties en gevoelens. Onze relatietherapeuten geven ook individuele therapie. Wil je hier meer over weten? Vul het contactformulier in voor meer informatie over deze therapie. Zij bieden een gratis kennismakingsgesprek aan zodat je kan kijken of het wat voor je is.
  2. Gun jezelf de tijd
    Gun jezelf de tijd om het verlies van de relatie te verwerken. Laat het verdriet toe en probeer hier niet van weg te vluchten. Hier pluk je op lange termijn de vruchten van. Je verwerkt het liefdesverdriet eerder door de emoties te accepteren en toe te laten. Praat met anderen over je relatiebreuk en lucht je hart. Probeer contact met je ex te vermijden. Deze kan jou het gevoel geven dat jij de schuldige bent dat de relatie is verbroken en dat kan jou een nog rotter gevoel geven.
  3. Geef jezelf de ruimte
    Afstand nemen van je ex is het beste wat je kunt doen. Verwijder foto’s van je social media, ontvolg je ex en haal gezamenlijke spullen uit je huis. Het werkt meestal niet om vrienden te blijven. Vaak hoopt een van de twee dat het misschien nog goed komt. Dit kost veel energie en je kan hierdoor emotioneel uitgeput raken. Zorg ervoor dat je eerst zelf alles op de rails hebt. Dat lukt niet als je ex nog in je leven is. Dit roept herinneringen op welke het verwerken van het verdriet alleen maar zwaarder maken.

Het komt weer goed

Liefdesverdriet kan zwaar zijn. Vooral de periode na de relatiebreuk zijn heftig. Het verdriet is dan heel intens en aanwezig. Dit zal na de eerste dagen minder worden en na een aantal weken zal het verdriet naar de achtergrond gaan verdwijnen. Huilbuien of emotionele inzinkingen zullen er nog zijn, maar worden minder heftig.

De gouden tip: Accepteren, relativeren, social support en verder leven!