“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Gaan jullie scheiden en kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen, dan kan mediation een hele prettige manier zijn om uit elkaar te gaan. Door op deze manier met elkaar te overleggen blijft de verstandhouding goed en kunnen jullie op een goede manier jullie huwelijk afsluiten. Toch kan mediation ook problemen met zich meebrengen.

Waarom kies je voor mediation?

Ten eerste is het heel belangrijk om heel bewust voor mediation te kiezen. Doe dit alleen als je er echt graag samen uit wil komen en jullie de verstandhouding zo goed mogelijk willen houden. Helaas zijn er ook veel mensen die eigenlijk vooral vanwege het kostenplaatje besluiten om voor een mediator te kiezen, terwijl hun situatie hier misschien niet echt geschikt voor is. In veel gevallen ben je met een mediationtraject goedkoper uit dan met het inschakelen van een advocaat. Daarnaast zijn er ook een aantal rechtsbijstandsverzekeraars die een mediationtraject vergoeden. In dat geval is de keuze snel gemaakt. Maar waak hiervoor, want je kan nog wel eens bedrogen uitkomen. Denk dus goed na voor je kiest voor mediation. Leg ook gerust jouw situatie aan ons voor om te bekijken wat voor jou verstandig is.

Wat zijn de nadelen van mediation?

  1. Eindeloos traject
  2. Kosten die uit de hand lopen
  3. Afspraken maken waar je later spijt van hebt
  4. Verkeerde mediator
  5. Slechte of incomplete afspraken

1. Eindeloos traject

Is jullie situatie eigenlijk niet zo geschikt voor mediation, dan loop je het risico dat je in een eindeloos traject terecht komt. Je kan urenlang bakkeleien over de omgangsregeling, maar als één van de twee blijft vasthouden aan co-ouderschap en de ander dit pertinent niet wil, dan kom je nergens.

Een goede mediator zal op een gegeven moment aangeven dat verder overleggen eigenlijk geen zin heeft, maar helaas zijn er ook genoeg mediators die gewoon doorgaan en dus ook gewoon rekeningen blijven sturen. Op deze manier kan een scheiding ontzettend lang duren en heel veel geld gaan kosten.

Hoe langer het duurt, hoe groter de gevolgen ook zijn voor jullie verstandhouding. Die wordt er hierdoor echt niet beter op. En komen jullie er uiteindelijk niet uit, dan zal er ook nog eens een advocaat aan te pas moeten komen en begint alles weer van voren af aan.

Zijn er belangrijke punten waarin jullie recht tegenover elkaar staan of heeft de ex bijvoorbeeld bij voorbaat al geroepen dat hij/zij toch echt geen alimentatie gaat betalen? Dan is het beter om direct de hulp van een advocaat in te schakelen.

2. Kosten die uit de hand lopen

Duurt een mediationtraject erg lang, dan kan je je voorstellen dat het kostenplaatje ook heel anders wordt dan jij je had voorgesteld. Alle uren van de mediator zullen moeten worden betaald. Lukt het jullie uiteindelijk niet om er in mediation uit te komen, dan zal je uiteindelijk een advocaat moeten inschakelen. Het mediationtraject moet gewoon worden afgerekend en nu heb je er ook nog eens de kosten van de advocaat bij. Op die manier stapelt het zich op, terwijl dat misschien niet nodig was geweest.

Daarnaast gebeurt het ook nog regelmatig dat mensen een goedkope mediator op internet tegenkomen, maar dat er achteraf allerlei verborgen kosten blijven te zijn. Zo zit er in het scheidingspakket geen alimentatieberekening en moet er nog een advocaat worden ingeschakeld om de scheiding in te dienen bij de rechtbank. Allemaal extra kosten waar je echt niet op zit te wachten. Zorg er dus ook voor dat je een betrouwbare mediator in de arm neemt.

3. Afspraken maken waar je later spijt van krijgt

Zit je eenmaal in een mediationtraject, dan gooi je niet zomaar de handdoek in de ring. Dan is immers alles voor niets geweest en moet je met een advocaat weer overnieuw beginnen. Dit kan ervoor zorgen dat er een soort gevoel van dwang ontstaat. Pas er voor op dat je niet akkoord gaat met afspraken waar je eigenlijk niet achter staat om toch maar tot een compromis te komen. Daar krijg je uiteindelijk spijt van!

4. Verkeerde mediator

De term mediator is geen beschermde term. Dit betekent dat iedereen zich mediator mag noemen. Lijkt het jou wel wat om mediator te worden, dan mag je zo een eigen mediationpraktijk beginnen. Geen probleem. Dit zorgt er echter wel voor dat er heel veel mediators zijn die eigenlijk niet goed weten waar ze mee bezig zijn. Zij hebben nauwelijks juridische kennis en kunnen je eigenlijk niet goed informeren over de gevolgen van de afspraken die jullie samen maken. Dit kan ervoor zorgen dat dingen anders uitpakken dan je aanvankelijk verwacht of dat er grote fouten worden gemaakt. Dit zijn ook vaak de mediators die gewoon maar uren blijven schrijven, terwijl al lang duidelijk is dat dit niet gaat werken.

Zorg er dus voor dat je de juiste mediator in de arm neemt. Dit kan je een hoop ellende besparen. Zelf werken wij alleen samen met mediators die hiervoor een goede opleiding hebben gehad of zijn aangesloten bij een advocatenkantoor. Op die manier weet je zeker dat je iemand treft die weet wat hij/zij doet! Wil jij weten welke mediator jullie het beste kan helpen? Neem gerust contact op met onze juridisch adviseurs. Zij geven je hier graag advies over.

5. Slechte of incomplete afspraken

Dit punt heeft alles te maken met het punt hierboven. Heb jij een mediator ingeschakeld, die niet goed weet wat hij aan het doen is, dan loop je het risico dat je slechte of incomplete afspraken maakt. Zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat er niet is gesproken over de schoolkosten van de kinderen. Maak je hier geen afspraken over, dan is degene die de alimentatie ontvangt ook automatisch degene die deze kosten moet gaan betalen. Dat kan een flinke tegenvaller zijn. Ook de alimentatieberekeningen van deze mediators willen nog wel eens afwijken. Twijfel je over bepaalde punten, vraag dan eerst advies voor je hiermee akkoord gaat.

Maak de juiste keuze!

Mediation kan zeker een prettige manier zijn om uit elkaar te gaan. Wil jij weten of jouw situatie hiervoor geschikt is en welke mediator je het beste kunt inschakelen? Neem dan voor gratis advies gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder en brengen je eventueel in contact met een goede mediator bij jou in de buurt.