Besluiten jullie uit elkaar te gaan, dan zal er ook gekeken moeten worden wie waar gaat wonen. Blijft één van jullie in de gezamenlijke woning of komt er een ’te koop’ bord in de tuin? En wie mag er eigenlijk in de woning blijven wonen.

Wie mag er in de koopwoning blijven wonen?

Om te bepalen wie van jullie in de koopwoning kan blijven wonen zijn een aantal punten van belang.

  1. Op wiens naam?
  2. De hypotheekverstrekker
  3. Uitkopen
  4. Goed overleg
  5. De rechter

1. Op wiens naam?

Ten eerst is het belangrijk om te bekijken op wiens naam de woning staat. Is de woning van jullie samen, of van één van jullie? Is dat laatste het geval, dan blijft deze persoon ook de eigenaar van de woning. De ander kan nergens aanspraak op maken en zal een ander huis moeten gaan zoeken. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan is de woning sowieso van jullie samen en hebben jullie allebei evenveel recht om hier te blijven.

2. De hypotheekverstrekker

Is de woning van jullie samen, dan is het belangrijk om een afspraak te maken met de hypotheekverstrekker. Eigenlijk is de hypotheekverstrekker namelijk degene die bepaald of één van jullie in de woning kan blijven of niet. Jullie hebben de lening voor jullie huis lopen bij de hypotheekverstrekker. Deze lening staat nu op twee namen. Dat betekent dat de hypotheekverstrekker het geld bij twee personen kan vorderen. Pas als één van jullie genoeg inkomen heeft om de hypotheek in zijn eentje te dragen, zal de bank akkoord gaan met het aanpassen van de hypotheek en kunnen de woning en de hypotheek op één naam worden gezet. Bekijk dus samen met de hypotheekverstrekker wat de mogelijkheden zijn.

Hier kunnen meerdere opties uit komen.

  1. Jullie kunnen de hypotheek allebei niet los van elkaar dragen. Dat betekent dat de hypotheek niet op één naam gezet kan worden. Hierdoor ben je beperkt in je mogelijkheden. Je kunt besluiten de hypotheek zo te laten en samen afspreken wie er in de woning blijft tot het moment is aangebroken dat de hypotheek wel aangepast kan worden of de woning moet worden verkocht.
  2. Een van jullie kan de woning op naam krijgen. Ben jij degene die de woning op naam kan krijgen, dan is het aan jou om te beslissen of je dit ook wilt of dat je liever een andere woning gaat zoeken. Kies je voor dat laatste, dan zal de woning verkocht moeten worden.
  3. Jullie kunnen de woning allebei op naam krijgen. Vervolgens zul je moeten gaan kijken wie van jullie in de woning zal blijven. Willen jullie allebei de woning niet overnemen, dan kun je een makelaar inschakelen om de verkoop te gaan regelen.

3. Uitkopen

Kan één van jullie in de woning blijven wonen? Realiseer je dan wel dat de ander uitgekocht moet worden. De vertrekkende partner heeft recht op de helft van de overwaarde. Kun je dit niet betalen, dan kan het best zijn dat de woning alsnog verkocht moet worden.

4. Goed overleg

Weten jullie eenmaal wat de mogelijkheden zijn, dan kunnen jullie hier in goed overleg afspraken over maken. Dit kan natuurlijk best lastig zijn. Het is nooit leuk om gedwongen afscheid te moeten nemen van jullie woning. Daarnaast gaat het meestal ook om behoorlijk veel geld. Komen jullie er samen niet helemaal uit, dan kan een mediator wellicht helpen om tot duidelijke afspraken te komen. Wij helpen je graag bij het zoeken naar een goede mediator bij jou in de buurt die hier verstand van heeft.

5. De rechter

Komen jullie er samen niet uit of willen jullie bijvoorbeeld allebei in de woning blijven wonen? In dat geval zal de rechter uiteindelijk de knoop doorhakken. Hierbij zal de rechter bekijken voor wie het het meest logisch is om in de woning te blijven wonen. Zo maak je meer kans om de woning toegewezen te krijgen als je hier met de kinderen gaat wonen, als je in de buurt werkt of als je niet zo makkelijk ergens anders terecht kan. Hierbij is het wel een vereiste dat je de woning kan betalen. Om naar de rechter te stappen heb je wel een advocaat nodig. Ben jij op zoek naar een goede advocaat die jou kan helpen? Wij brengen je graag in contact met een ervaren specialist bij jou in de buurt. Neem hiervoor contact op met onze juridische medewerkers op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of via het contactformulier.

Wie mag er in de huurwoning blijven wonen?

Bij een huurwoning zijn er andere regels. Staan jullie allebei op het huurcontract of is jouw partner, doordat jullie getrouwd zijn officieel medehuurder? Dan zullen jullie in goed overleg moeten besluiten wie van jullie in de woning blijft wonen. Jullie hebben namelijk allebei evenveel recht om in de woning te blijven. Komen jullie hier samen niet uit, dan kun je de rechter vragen om de woning aan jou toe te wijzen. Ook hierbij wordt weer gekeken naar wie de woning kan betalen, wie er in de buurt werkt en wie er het gemakkelijkst ergens anders een woning kan vinden. Ben jij een ouder met kinderen en wil je in de woning blijven, dan heb je ook een streepje voor. Schakel bij dit soort zaken altijd een advocaat in. Deze helpt je om hier zo goed mogelijk uit te komen. Op zoek naar een goede advocaat? Wij weten precies wie jou het beste kan helpen. Bel ons voor gratis advies over jouw situatie!