Schuldeisers zijn personen, bedrijven of financiële instellingen die geld tegoed hebben van een individu of een andere entiteit, zoals een bedrijf. Een schuldeiser wordt ook wel de schuldenaar genoemd. Zij hebben recht op dit geld volgens de overeenkomst die de schuldeiser en de schuldenaar hebben gesloten. Schulden ontstaan ​​door leningen, openstaande facturen, krediettransacties en andere financiële verplichtingen.

Waarmee kunnen wij jou helpen?

  • Terugvorderen van het geld. 
  • Onderhandelen over betalingsregelingen.
  • Opstarten van incassoprocedure indien de schuldenaar weigert te betalen of niet reageert.

Een van onze advocaten staat je graag bij. Vul ons contactformulier in of bel ons op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) en wij helpen je direct.

Soorten Schuldeisers

Er zijn verschillende soorten schuldeisers. Waaronder:

  1. Financiële Instellingen: Banken, kredietverstrekkers en creditcardmaatschappijen verstrekken vaak leningen of kredietlijnen aan individuen en bedrijven.
  2. Leveranciers: Leveranciers van goederen en diensten, zoals groothandelaren of nutsbedrijven, hebben openstaande facturen van klanten.
  3. Overheidsinstanties: Belastingdiensten en andere overheidsinstanties kunnen schuldvorderingen hebben voor belastingen, boetes of openstaande betalingen.
  4. Particuliere Personen: Schulden kunnen ook ontstaan tussen particulieren, zoals vrienden of familieleden die geld aan elkaar hebben uitgeleend.

Rechten van de schuldeiser

Schuldeisers hebben het recht om betaling te eisen van de schuldenaar volgens de overeengekomen voorwaarden, die kunnen variëren afhankelijk van het type schuld en de wettelijke bepalingen. In geval van wanbetaling hebben schuldeisers doorgaans het recht om juridische stappen te ondernemen om hun vorderingen te innen. Dit kan onder meer inhouden dat zij een gerechtelijke procedure starten of beslag laten leggen op eigendommen van de schuldenaar.

Bescherming van Schuldeisers

In Nederland zijn er wetten die de rechten van schuldeisers beschermen, zoals de Faillissementswet en de Wet incassokosten. Deze wetten bevatten regels over de incassopraktijken die schuldeisers mogen hanteren en de mogelijkheden die schuldenaren hebben om hun activa te beschermen. Schuldeisers kunnen daarnaast gebruik maken van zekerheden, zoals pandrechten of hypotheekrechten, om hun positie te versterken en zekerheid te verkrijgen voor terugbetaling.

Wat is de rangorde van schuldeisers bij faillissement

Wanneer een bedrijf of individu failliet wordt verklaard, verdeelt een curator de beschikbare middelen (de boedel) onder de schuldeisers. De volgende rangorde wordt hierbij gehanteerd:

1. Boedelvorderingen
Deze vordering, ook wel boedelschulden genoemd, heeft voorrang en moet als eerste betaald worden. Hieronder valt onder andere het salaris van de curator en de kosten die tijdens het faillissement zijn gemaakt om de boedel te beheren.

2. Preferente vorderingen
De schuldeisers met een wettelijke voorrang. Denk hierbij aan de Belastingdienst en het UWV. Zij krijgen betaald nadat de boedelvorderingen zijn voldaan.

3. Concurrente vorderingen
Dit zijn de overige schuldeisers zonder preferente rechten. Zij ontvangen pas een betaling nadat de boedel- en preferente vorderingen zijn voldaan. Vaak is er voor deze schuldeisers weinig of geen geld over.

4. Seperatisten
Een belangrijke uitzondering op bovengenoemde schuldeisers zijn de separatisten. Dit zijn schuldeisers met bijzondere rechten, zoals hypotheekhouders of pandhouders. De vordering van een separatist op de schuldenaar staat los van het faillissement. Zij mogen zonder tussenkomst van de curator de schuld direct opeisen bij de schuldenaar.

Schuldregelingen

In sommige gevallen onderhandelen schuldeisers en schuldenaren over een schuldregeling. De schuldeiser gaat in zo’n geval akkoord met een deel van de betaling of een lagere rente om de schuldenaar te helpen bij het aflossen van de schuld. Een bekende vorm van een schuldregeling in Nederland is de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP). Deze wet biedt individuen de mogelijkheid om hun schulden binnen een afgesproken periode af te lossen, waarna eventuele resterende schulden worden kwijtgescholden.

Kredietrapportage

Schuldeisers rapporteren vaak de betalingsgeschiedenis van schuldenaren aan kredietbureaus, zoals het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit heeft invloed op de kredietwaardigheid van de schuldenaar en kan van invloed zijn op het verkrijgen van nieuwe kredieten in de toekomst. Een negatieve BKR-registratie kan ervoor zorgen dat een nieuwe aanvraag voor een lening wordt afgewezen.

Let op:
Advocaat nodig om jou bij te staan bij het terugvorderen van het geld? Onze advocaten helpen je te krijgen waar je recht op hebt.

Vul ons contactformulier in en wij nemen in de meeste gevallen dezelfde werkdag contact met je op om jouw situatie te bespreken.