Krijg jij ontslag, dan krijg je in de meeste gevallen een transitievergoeding van de werkgever mee. De transitievergoeding is eigenlijk een ontslagvergoeding en is bedoeld om te gebruiken voor bijvoorbeeld omscholing of het volgen van cursussen, zodat je snel weer een andere baan kan vinden. Toch is het niet verplicht om het geld hiervoor te gebruiken. Wil je het ergens anders aan uitgeven, dan is dat geen probleem.

Tip:
Zorg altijd dat je de transitievergoeding krijgt waar je recht op hebt! In veel gevallen valt hier over te onderhandelen!

Krijg ik een transitievergoeding mee?

Je hebt recht op een transitievergoeding als je 18 jaar of ouder bent en meer dan 12 uur per week werkt en ontslag krijgt. Hierbij maakt het niet uit of je een vast of een tijdelijk contract hebt. Ook als jouw contract niet wordt verlengd heb je recht op een vergoeding. Neem je zelf ontslag of krijg je ontslag op staande voet, dan heb je geen recht meer op een transitievergoeding. Ook als je met pensioen gaat of als het bedrijf waar jij werkt failliet gaat, is er geen sprake van een transitievergoeding.

Bekijk onze video

Wat is een transitievergoeding en wanneer heb je er echt op?

Wist jij al dat je in de meeste gevallen recht hebt op een transitievergoeding? Wij leggen uit hoe dit zit. Zorg dat je goed geïnformeerd bent en dat je krijgt waar je recht op hebt.

Hoe hoog is de transitievergoeding?

Over de hoogte van de transitievergoeding kun je onderhandelen. Het is dus altijd slim om te proberen om een zo hoog mogelijke vergoeding mee te krijgen. Wel is er een leidraad. Voor ieder dienstjaar ontvang je 1/3 maandsalaris. Hierbij is het maximum dat je kan krijgen voor 2022 vastgesteld op €86.000 euro. Verdien je meer dan dit bedrag per jaar, dan krijg je als transitievergoeding maximaal een jaarsalaris mee. Hou er wel rekening mee dat je wel belasting moet betalen over de ontslagvergoeding die je meekrijgt. Word je gedeeltelijk ontslagen? Ook dan zou je een transitievergoeding mee moeten krijgen. Deze wordt dan naar rato berekend.

Hoe krijg ik een zo hoog mogelijke transitievergoeding?

Krijg je ontslag, dan kan het best wel even duren voor je weer een baan hebt met een inkomen op hetzelfde niveau. Tot die tijd moet je rondkomen van een WW-uitkering. Dit betekent dat je er best op inlevert. De transitievergoeding helpt je om tijdens die periode je hoofd boven water te houden. Het is dus verstandig om te proberen een zo hoog mogelijke transitievergoeding mee te krijgen. Een jurist of advocaat kan je helpen om eruit te halen wat erin zit! Zij gaan voor je onderhandelen en behartigen jouw belangen. Zo kom je hier zo goed mogelijk uit. En wist je dat de kosten hiervan meestal uiteindelijk bij de werkgever worden neergelegd?

Wie kan mij hier het beste bij helpen?

Heb jij hulp nodig om een zo hoog mogelijke transitievergoeding mee te krijgen? Wij kunnen voor je kijken welke jurist of advocaat bij jou in de buurt je hier zo goed mogelijk bij kan helpen. Neem hiervoor contact op met onze juridische medewerkers. Zij geven je gratis advies en brengen je in contact met de juiste specialist. De specialist zal vervolgens met je doorspreken wat de mogelijkheden zijn en wat de kans is dat hij/zij de kosten bij de werkgever in rekening kan brengen. Zo weet je precies waar je aan toe bent.