Stel: je woont samen in een huurhuis. Je huisgenoot vertrekt, maar jij blijft. Dan wil je natuurlijk zelf bepalen wie er bij jou komt wonen. Maar mag dat zomaar? In dit artikel lees je wat je rechten en plichten zijn bij een huurderswissel.

Wat is een huurderswissel?

Een huurderswissel betekent dat een huurder vertrekt en een nieuwe huurder zijn plek inneemt, zonder dat de huurovereenkomst stopt. Dit gebeurt vaak in studentenhuizen, gedeelde huurwoningen of andere woningen met gedeelde voorzieningen. Als jij als huurder in de woning blijft, wil je graag meebeslissen over wie er bij je komt wonen. Maar het is niet altijd vanzelfsprekend dat jij zelf een nieuwe huisgenoot mag kiezen.

Wanneer mag je zelf een nieuwe huurder kiezen?

Soms staat in het huurcontract dat jij zelf een nieuwe huisgenoot mag voorstellen. Dit heet coöptatierecht. De verhuurder moet dan in principe akkoord gaan met jouw voorstel, tenzij er een goede reden is om iemand te weigeren. Staat er niks in je contract over coöptatie? Dan heb je dat recht niet automatisch. Maar als de verhuurder het in het verleden altijd goed vond dat huurders zelf iemand kozen, dan kun je je beroepen op een vaste gewoonte.

Let op:
Staan jullie allemaal op één huurcontract? Stem dan goed met elkaar af wie blijft en wie vertrekt. Zo voorkom je dat de achterblijvende huurders met een hogere huur komen te zitten, of dat de vertrekkende huurder toch nog verantwoordelijk blijft voor zaken.

Wat is gewoonterecht?

Als huurders jarenlang zelf nieuwe bewoners aandragen en de verhuurder stemt daar steeds mee in, dan ontstaat er een vaste gewoonte. Je mag er dan op rekenen dat je ook in de toekomst zelf iemand mag voorstellen. De verhuurder mag daar niet zomaar van afwijken. Of er sprake is van zo’n vaste gewoonte, hangt af van de situatie. Hoe belangrijk is het dat bewoners kunnen kiezen wie er bij hen komt wonen? Worden keuken en badkamer gedeeld? En mochten huurders in het verleden altijd meebeslissen? Dan is er meestal sprake van een vaste gewoonte, en heb je als huurder recht op inspraak.

Wanneer mag een verhuurder een kandidaat weigeren?

Heb je coöptatierecht? Dan moet de verhuurder jouw voorgestelde huisgenoot accepteren, tenzij hij daar een goede reden voor heeft. Bijvoorbeeld als hij denkt dat de nieuwe huurder de huur niet kan betalen of voor overlast gaat zorgen.

Let op:
De verhuurder hoeft lege kamers niet altijd opnieuw te verhuren. Coöptatierecht betekent niet dat je verplicht bent om een nieuwe huurder aan te dragen.

Kan de verhuurder stoppen met coöptatierecht?

Soms wil een verhuurder stoppen met het coöptatierecht. Of dat kan, hangt af van hoe het recht is ontstaan:

  • Staat het recht in het huurcontract? Dan kan het alleen met toestemming van beide partijen worden aangepast of opgezegd.
  • Is het recht ontstaan door gewoonte? Dan mag de verhuurder hiermee stoppen, maar alleen als hij dit op tijd aankondigt. In eerdere rechtszaken vonden rechters drie maanden een redelijke termijn om een vaste gewoonte te stoppen.

Als het recht stopt, betekent dat niet dat je het huis uit moet. Je verliest alleen het recht om een nieuwe huisgenoot aan te dragen.

Tips voor huurders

Wij geven je een aantal tips mee om processen zo goed mogelijk te laten verlopen:

  • Check of je recht hebt om zelf een nieuwe huurder voor te stellen.
  • Verzamel bewijs als je je beroept op het gewoonterecht.
  • Vraag altijd schriftelijke bevestiging bij een nieuwe huurderswissel.
  • Zorg dat alle huisgenoten op één lijn zitten.

Tips voor verhuurders

Hierbij een aantal tips wanneer er een nieuwe huurder gezocht moet worden:

  • Weiger een kandidaat-huurder alleen met een goede reden.
  • Wil je het beleid veranderen? Doe dit schriftelijk én geef huurders voldoende tijd.

Hulp nodig?

Heb je twijfels over je rechten bij een huurderswissel of weet je niet welke stappen je moet nemen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je verder met advies op maat en brengen je in contact met een advocaat als dat nodig is. Bel ons op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in.