“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat is er veranderd in de partneralimentatie?

17 jan, 2020 | Alimentatiewijzer
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Advocaten hebben het druk. Normaal gesproken is januari al een drukke maand qua scheidingen, maar de verandering van de partneralimentatie heeft hier nog een schepje bovenop gedaan. Maar wat is er nou precies veranderd?

Gescheiden voor 1 januari 2020

Ben je voor 1 januari 2020 gescheiden, dan verandert er voor jou niets als het gaat om de partneralimentatie. De afspraken die jullie hebben blijven gewoon staan. Wel moet het alimentatiebedrag vanaf 1 januari weer geïndexeerd worden. Het indexeringspercentage is voor dit jaar vastgesteld op 2,5 procent. De alimentatie moet dus met 2,5 procent omhoog. Dit geldt zowel voor de kinder- als de partneralimentatie.

Gescheiden na 1 januari 2020

Ga je na 1 januari 2020 scheiden? Dan krijg je te maken met hele andere regels op het gebied van partneralimentatie. Alimentatiebetalers hoeven namelijk minder lang partneralimentatie te betalen. De duur van de partneralimentatie wordt flink ingekort. Had je eerder recht op maximaal 12 jaar partneralimentatie. Vanaf 1 januari is dit teruggebracht naar 5 jaar. De reden voor deze aanpassing is eigenlijk dat de oude alimentatieregel niet meer helemaal van deze tijd was. Het was een wet die was opgesteld in een tijd dat eigenlijk alleen de man nog werkte en de vrouw thuis bleef, het huishouden bestierde en voor de kinderen zorgde. Vrouwen waren financieel vaak helemaal afhankelijk van hun man en hadden veel moeite om zelf een nieuw leven op te bouwen. Ondertussen is dit behoorlijk veranderd. De meeste vrouwen hebben zelf ook een baan en kunnen financieel veel beter voor zichzelf zorgen. Vandaar dat de overheid heeft besloten deze regeling aan te passen.

Uitzonderingen

Toch geldt die maximum van 5 jaar niet voor iedereen. Er zijn namelijk een paar uitzonderingen. Gaan jullie scheiden en hebben jullie samen kinderen onder de 12, dan kun je partneralimentatie ontvangen tot het jongste kind 12 is geworden. Op het moment dat een kind 12 is, hoef je als moeder niet meer thuis te blijven voor de kinderen. Je kunt gaan werken en in je eigen levensonderhoud gaan voorzien. Zijn er bijzondere omstandigheden, dan kan een rechter ook besluiten om een andere alimentatieduur vast te leggen. Een andere uitzondering geldt voor mensen die minstens 15 jaar getrouwd zijn en minder dan 10 jaar van de AOW-leeftijd afzitten. In dit geval kun je partneralimentatie ontvangen tot de AOW in gaat. Ook mensen die op of voor 1-1-1970 zijn geboren en die al 15 jaar getrouwd zijn kunnen langer aanspraak maken op partneralimentatie. Namelijk 10 jaar. Deze uitzondering komt in 2027 te vervallen. Deze regeling is bedacht, omdat het voor ouderen behoorlijk lastig kan zijn om een baan te vinden als zij al lange tijd thuis zitten.