“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kan je voor je huwelijk alimentatieafspraken maken?

23 jan, 2023 | Alimentatiewijzer
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Je hoort het maar al te vaak. Een stel gaat scheiden en er ontstaat ruzie over de alimentatie. Om samen afspraken te maken over alimentatie terwijl je in scheiding ligt blijkt in de praktijk niet gemakkelijk. Geld is altijd een gevoelig onderwerp. Kan je samen afspraken maken over alimentatie voordat je trouwt?

Alimentatieafspraken in de huwelijks voorwaarden

Het kan een goed idee lijken. Voordat je trouwt bespreek je samen hoe je denkt over alimentatie. Wat spreken jullie af bij een eventuele scheiding? Betalen jullie elkaar dan partneralimentatie of niet? Zo’n beslissing kan je vastleggen in de huwelijkse voorwaarden. In de huwelijkse voorwaarden worden meerdere afspraken vastgelegd. Vaak gaat dit over gemeenschap van goederen of het volledig uitsluiten daarvan. Maar mag je in deze voorwaarden ook afspraken over partneralimentatie vastleggen?

Uitspraak Hoge Raad

Het is al vaker voorgekomen dat stellen voor de scheiding afspraken over de partneralimentatie willen vastleggen. Je bent in dit stadium immers op goede voet en denkt vaak in kader van beider belangen. Ook de Hoge Raad heeft hier in 1980 en 1996 een uitspraak over gedaan. Daaruit blijkt dat dit soort afspraken enkel werken als bij de scheiding blijkt dat de alimentatie gelijk of hoger is dan de alimentatie volgens het Burgerlijk Wetboek. Wanneer je afspreekt om sowieso geen partneralimentatie te vergoeden werkt dit vaak in de praktijk niet.

Nihilbeding

Sommige stellen willen van te voren vastleggen dat er geen recht is op partneralimentatie bij een echtscheiding. We noemen dit soort afspraken een nihilbeding. Sommige advocaten vinden dat men contractsvrijheid moet hebben en zelf mogen bepalen om dit vast te leggen. Echter heeft de Hoge Raad zich hier recent weer over uitgelaten. Ook nu heeft de rechter bepaald dat zo’n nihilbeding rechtskracht mist en nietig is. Het recht op partneralimentatie kan dus niet van te voren worden uitgesloten. Hier valt ook wat voor te zeggen. Je weet niet hoe het huwelijk loopt, welke gezamenlijke keuzes worden gemaakt en welke invloed dit heeft op de economische kansen en situaties van beide partners.

Echtscheidingsconvenant

Het is wel mogelijk om tijdens de echtscheiding samen af te zien van partneralimentatie. Deze gezamenlijke keuze leg je vervolgens vast in het echtscheidingsconvenant. Mocht je huwelijk dus leiden tot een scheiding en mocht je er beide op dat moment nog hetzelfde over denken dan is het ten tijde van de scheiding wel mogelijk om van partneralimentatie af te zien.