“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Werkgever verandert niets na burn-out

29 mei, 2017 | Gripopontslag
9,5
Klanten vertellen

1283 beoordelingen

Werkgevers veranderen zelden iets na burn-outs bij hun werknemers. Vaak wordt de schuld bij de zieke gelegd en blijft alles op de werkvloer hetzelfde. Dit blijkt uit een onderzoek naar re-integratie.

Terugval

Een op de zeven werkende Nederlanders heeft last van burn-out klachten. Toch wordt er door werkgevers weinig gedaan om herhaling te voorkomen. Maar liefst 56 procent van de werknemers die na een burn-out terugkwamen op de werkvloer, gaf aan dat de werkgever geen aanpassingen had gedaan op de werkvloer om een terugval te voorkomen. Bij bijna een derde van de gesproken werknemers werd en niet of nauwelijks met de baas gesproken over de oorzaken van de burn-out.  Dit blijkt uit onderzoek van het Zilveren Kruis.

Incident

De uitval van werknemers wordt vaak gezien als incident. Dit ten onrechte. Er is altijd een achterliggende oorzaak. Voor werkgevers kan het heel waardevol zijn om op zoek te gaan naar deze oorzaak en vervolgens te kijken wat er eventueel aangepast kan worden om problemen in de toekomst te voorkomen.

Disbalans

De re-integratie van werknemers die een burn-out hebben gehad is een onderschat probleem. Er wordt vaak geconcludeerd dat de werknemer het werk niet aankan. Het is echter vaak geen individueel probleem. Vaak lopen ook collega’s tegen dezelfde punten aan. Te veel taken, personeelstekort of het continue moeten inwerken van tijdelijke collega’s zijn onderschatte stressfactoren. Daarnaast geven veel werknemers een disbalans tussen werk en privé als hoofdoorzaak van hun burn-out. Voor werkgevers kan het lastig zijn om tot de kern van de zaak te komen. Hier ligt ook een belangrijke taak voor de bedrijfsarts. Het kost gemiddeld 8 weken tot een jaar om te herstellen. Nu wordt vaak het urenaantal snel weer opgebouwd, maar een uitgebreid herstelplan zou effectiever zijn. Zo voorkom je een terugval.