Stel, je hebt een medewerker die zich vaak ziekmeldt. Steeds voor korte periodes, maar wel zo vaak dat je als werkgever steeds vast loopt met de planning. Daarnaast raken andere werknemers geïrriteerd omdat die de hele tijd het werk moeten overnemen. Is in deze situatie ontslag een optie? Lees hier wat je mogelijkheden zijn en wat niet.

Wat is frequent ziekteverzuim?

We noemen het frequent ziekteverzuim wanneer een werknemer zich drie keer per jaar of vaker ziekmeldt. Het gaat dan om veel korte ziekmeldingen en niet om langdurige ziekte.

Eerst praten, dan pas nadenken over ontslag

Het is belangrijk om actief in gesprek te blijven met de werknemer die zich vaak ziekmeldt. Misschien speelt er iets in zijn privéleven waardoor hij regelmatig uitvalt. Soms kun je met kleine aanpassingen in de werkzaamheden de werknemer al helpen om beter te functioneren. Leg de gesprekken die je hierover hebt goed vast en noteer welke afspraken zijn gemaakt. Vertel ook welke gevolgen het verzuim heeft voor het team.

Let op:
Schrijf nooit medische gegevens op. Dit is wettelijk verboden.

Wat zegt de wet?

Volgens de wet mag een werknemer ontslagen worden als hij regelmatig ziek is en daardoor vaak niet kan werken. De werkgever moet dan wel aantonen dat het werk daardoor niet goed meer kan doorgaan. Dat is vaak lastig. Voordat ontslag mogelijk is, moet de werkgever eerst serieus zoeken naar andere oplossingen. Hij moet ook kunnen bewijzen dat hij zich daarvoor heeft ingespannen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Tijdelijk iemand inhuren, bijvoorbeeld via een uitzendbureau of ZZP’er.
  • Het werk anders verdelen binnen het team.
  • Accepteren dat er tijdelijk minder omzet is.

Zonder deskundigenoordeel van het UWV geen ontslag bij ziekte

Bij ontslag vanwege regelmatig ziekteverzuim is bewijs heel belangrijk. Voordat je naar de rechter kunt stappen, moet je als werkgever eerst een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. In dat oordeel beoordeelt een arts van het UWV of de werknemer nog geschikt is om zijn werk te doen en of het verzuim echt zo ernstig is dat het werk niet goed kan doorgaan. De rechter gebruikt dit oordeel om te kijken of ontslag terecht is. Heb je geen deskundigenoordeel? Dan wordt het ontslagverzoek meestal afgewezen.

Welke andere ontslaggronden zijn er?

Is ontslag vanwege het vaak ziekmelden niet mogelijk? Dan kun je soms een andere reden gebruiken. Bijvoorbeeld:

  • De werknemer werkt niet goed mee aan zijn re-integratie.
  • De samenwerking tussen jou en de werknemer verloopt slecht.
  • Er spelen meerdere problemen tegelijk, zoals ziekte én een conflict.

In dit soort situaties is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Houd alle gesprekken en afspraken goed bij en vraag op tijd juridisch advies. Zo voorkom je fouten en vergroot je de kans op een sterke zaak bij de rechter.

Hulp nodig?

Heb je te maken met een werknemer die zich vaak ziekmeldt en weet je niet goed hoe je daarmee om moet gaan? Neem contact op met een van onze juridisch adviseurs. Wij helpen je graag met duidelijk advies en een passende aanpak. Bel ons direct op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend gesprek.