“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Het ziekteverzuim neemt toe. Dit blijkt uit recent onderzoek van Interpolis. Ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt deze stijging. De oorzaak hiervan ligt onder andere in het thuiswerken. Het kan goed zijn hier nieuwe regels over af te spreken.

Oorzaak hoog ziekteverzuim

Doordat veel werknemers nu makkelijk kunnen thuiswerken melden ze zich minder snel ziek. Het gevolg is dat men te lang doorloopt met klachten en geen echte rust nemen. Uiteindelijk moet men zich soms alsnog ziek melden en dan duurt het herstel langer. Ook zien we hierdoor een stijging in langdurige uitval door bijvoorbeeld burn-outs.

Kwart mkb ziet stijging

Bijna een kwart van de mkb-bedrijven meldt dat het aantal verzuimmeldingen de afgelopen jaren is gestegen. Nog nooit hebben zoveel werknemers zich ziek gemeld sinds het begin van deze eeuw. Corona heeft hier ook een rol in gespeeld. Sommige werknemers kampen nog steeds met langdurige klachten door corona.

Terugdringen ziekteverzuim

Wellicht kunnen duidelijke regels het ziekteverzuim terugdringen. Spreek af dat je thuis blijft bij griepklachten. Anders steek je enkel andere medewerkers aan. Als de klachten licht zijn kan je eventueel thuis verder werken. Maar als je echt ziek bent dan pak je jouw rust. Dit bevordert het herstel en dan ben je een werknemer zeer waarschijnlijk het kortste kwijt. Op deze manier kan je proberen de vicieuze cirkel te doorbreken.