“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud

25 mrt, 2020 | Gripopontslag
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Tot voor kort konden werkgevers gebruik maken van de werktijdverkorting als er niet genoeg werk was voor het personeel. Deze regeling is op 17 maart ingetrokken. Hiervoor in de plaats komt het overheid met een nieuwe regeling. De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

NOW

Op grond van de regeling NOW kunnen werkgevers een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen bij het UWV. Dit kan alleen als zij een omzetverlies van 20 procent of meer verwachten. De NOW regeling geldt overigens niet alleen voor bedrijven die problemen hebben met hun omzet door het coronavirus, maar ook voor bedrijven die door andere redenen in de problemen zitten. De NOW geldt voor omzetdalingen vanaf 1 maart 2020 en gaat dus ook in met terugwerkende kracht.

De tegemoetkoming

De hoogte van de tegemoetkoming die werkgevers kunnen verwachten is maximaal 90 procent van de loonsom. Dit ontvang je als 100 procent van je omzet wegvalt. Is de omzetdaling 50 procent, dan kun je een tegemoetkoming verwachten van 45 procent van de loonsom. Is de omzetdaling 25 procent, dan kun je een tegemoetkoming van 22,5 procent van de loonkosten verwachten.

Accountantsverklaring

Is jouw bedrijf nagenoeg stilgevallen, dan is de kans groot dat jouw omzetdaling groot is. Je hebt dan alle redenen om gebruik te maken van de NOW. Om dit te doen heb je bij dit soort ‘grote’ aanvragen wel een accountantsverklaring nodig. De accountant kan de omzetdaling zo snel en duidelijk mogelijk in kaart brengen.

Hoe lang krijg je een tegemoetkoming via de NOW?

De tegemoetkoming via de NOW duurt in eerste instantie maximaal drie maanden. Dit is op deze manier vastgesteld in de hoop dat de gevolgen van de coronacrisis uiteindelijk zullen wegebben. Er is een eenmalige verlenging mogelijk van nog eens drie maanden.

Loon doorbetalen

In tegenstelling tot de werktijdverkortingsregeling moeten werknemers gewoon volledig worden doorbetaald als de werkgever gebruik maakt van de NOW. Daarnaast mag je, zolang je gebruik maakt van de NOW, geen ontslag om bedrijfseconomische redenen voor de werknemers aanvragen bij het UWV.