“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Loondoorbetaling bij ziekte toch naar één jaar?

17 feb, 2020 | Gripopontslag
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Op dit moment ben je als werkgever verplicht om bij ziekte twee jaar lang loon door te betalen. Deze wet is veel werkgevers een doorn in het oog. Nu komt ook de commissie-Borstlap met het advies om de loondoorbetalingsplicht terug te brengen naar één jaar. Dit terwijl eerdere pogingen om de loondoorbetalingsplicht te verkorten op niets uitliepen.

Minder verplichtingen

De Commissie Regulering van werk wil dat werkgevers minder verplichtingen krijgen. Zo willen zij de loondoorbetalingsplicht bij ziekte terugbrengen naar één jaar. Dit omdat de huidige termijn van twee jaar te belastend is voor werkgevers. Daarnaast geeft de commissie aan dat zowel de loondoorbetalingsplicht als de re-integratieverplichtingen van Nederlandse werkgevers ook fors zijn in vergelijking met andere landen. Zo hoeft een Oostenrijkse werkgever zijn werknemer maar 12 weken door te betalen. In Duitsland en Italië is de loondoorbetalingsplicht vastgesteld op zes maanden.

Vaste dienst

De commissie geeft aan dat 45 procent van de werkgevers de verplichtingen bij ziekte als een belemmering zien om iemand in vaste dienst te nemen. Door de loondoorbetalingsplicht te verkorten ontstaat er een meer gelijk speelveld voor werkgevers. Of het advies van de commissie ook zal worden opgevolgd is nog niet duidelijk. In het verleden zijn er vaker van dit soort plannen geweest. Deze hebben het nooit gehaald.