“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

HR moet helpen werk en privé te scheiden

16 nov, 2018 | Gripopontslag
9,5
Klanten vertellen

1295 beoordelingen

Werk en privé houden we liever gescheiden. Dit geldt voor driekwart van de Europese werknemers en voor 70 procent van de Nederlandse werknemers. Toch lukt dit nog altijd niet altijd. HR zou werknemers moeten helpen om hun werk-privébalans beter in te vullen. Dit blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener ADP onder ruim 2.500 werknemers uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In totaal deden er 500 Nederlanders mee aan het onderzoek.

Werk en privé

Volgens werknemers staan werk en privé nauw met elkaar in verband. Zo kan je persoonlijke leven invloed hebben op je prestaties op het werk (dit herkent 58% van de werknemers), maar ook andersom neemt 34% van de werknemers een slechte dag op het werk mee naar huis.

Vrouwen en mannen

Dan is er nog een verschil tussen vrouwen en mannen. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen meer waarde hechten aan een goede werk-privébalans dan mannen. Voor 62% van de vrouwen is dit een zeer belangrijk kenmerk van hun ideale baan. Dit geldt voor 52% van de mannen. Ook leeftijd speelt een rol Hoe ouder we zij, hoe belangrijker de balans.

Grens

Nu we steeds makkelijker overal kunnen werken loop je het risico dat de grens tussen werk en privé vervaagt. Uiteindelijk kan dit de productiviteit van werknemers beïnvloeden. ADP is dan ook van mening dat hier een belangrijke rol voor HR is weggelegd. “HR-teams en managers moeten individuen de autonomie geven om zelf invulling te geven aan hun ideale werk-privébalans.”