“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hoe ver mag je gaan bij het screenen van sollicitanten?

01 feb, 2022 | Gripopontslag
9,5
Klanten vertellen

1283 beoordelingen

Hoe ver mag je als werkgever gaan bij het screenen van sollicitanten. Werkgevers kunnen gespecialiseerde bureaus inschakelen om kandidaten te screenen. Zo weet je zeker of jouw sollicitant eerlijk is over wat er op het cv staat. Zo’n bureau kan een check doen op schulden, oplieding en zelfs de aanwezigheid van een strafblad behoort tot de mogelijkheden. Moeten sollicitanten zich zorgen maken dat hun hele leven op tafel komt te liggen? En mag dit allemaal zomaar?

Even een sollicitant googelen

Ondanks dat het eigenlijk een inbreuk is op privacy doet vrijwel elke werkgever het: het google-en van een sollicitant. Even kijken hoe iemand eruit ziet. Of op Facebook checken wat ze in hun vrije tijd doen. Een lichte vorm van screenen. Die eigenlijk vrij standaard is geworden.

Screeningsbureau

Sommige werkgevers pakken het nog grondiger aan en huren een screeningsbureau in. Zo’n screening mag niet zomaar. Een bedrijf moet een gerechtvaardigd belang hebben om deze informatie op te vragen. De checks die gedaan worden moeten relevant zijn voor de functie. Zo mag een zorgmedewerker gecontroleerd worden op zijn behaalde diploma’s, maar een check op eventuele schulden is niet van belang en mag dus niet worden uitgevoerd. Ook moet de sollicitant altijd toestemming geven.

Screenings verschillen per sector

In bepaalde sectoren is screenen normaler dan in andere sectoren. In de financiële wereld is een screening vrij gebruikelijk. Ook screenen Amerikaanse en Engelse oorsprong bedrijven vaak hun werknemers. Ook in de transportsector en in de softwaresector screenen steeds meer werkgevers hun sollicitanten. In de transportsector krijgen werknemers die met luchtvracht werken soms gevoelige informatie onder ogen. Dan is het belangrijk dat je te maken hebt met een integere werknemer.

Meer screening door corona

Het screenen van sollicitanten is de laatste jaren populairder geworden. Corona is hier deels de oorzaak van. Sollicitatiegesprekken worden steeds vaker digitaal gevoerd. Iemands lichaamstaal is minder duidelijk en werkgevers willen vaak een extra check.

Sollicitant moet toestemming geven

Sollicitanten hoeven echter niet bang te zijn dat je elke keer grondig gecheckt wordt. Screeningsbedrijven screenen vaak enkel degene die worden aangenomen, puur als laatste check. Iedereen checken mag overigens ook niet volgens de privacywet. Daarbij moet de sollicitant toestemming geven voor de check.

Tips voor werkgever

Behoort de screening bij jullie sollicitatieprocedure? Meldt dit dan van te voren bij de sollicitanten. Ook adviseren wij altijd het resultaat van de screening te delen met een kandidaat. Zo kan diegene zich altijd verdedigen. Een screening is niet waterdicht en er kunnen altijd verkeerde conclusies zijn getrokken.