“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Handige checklist voor de proeftijd

05 mrt, 2025 | Gripopontslag
9,6
Klanten vertellen

1487 beoordelingen

Als je een nieuwe werknemer in dienst neemt, wil je eerst kijken of het een goede match is. Een proeftijdbeding in de arbeidsovereenkomst kan daarbij helpen. Tijdens de proeftijd kunnen jij en je werknemer direct stoppen zonder reden. Maar let op: een proeftijd is niet altijd toegestaan. In deze checklist lees je waar je op moet letten.

1. Gelijke proeftijd voor werkgever en werknemer

De proeftijd moet voor jou en je werknemer even lang zijn. Dit is wettelijk verplicht. Als dit niet zo is, is de proeftijd ongeldig. De werknemer kan dan niet zomaar ontslagen worden.

2. Proeftijd moet op papier staan

De proeftijd moet altijd in de arbeidsovereenkomst staan. Zet duidelijk op papier hoe lang deze duurt. Staat dit er niet in? Dan is er geen geldige proeftijd en heeft de werknemer recht op de normale opzegtermijn.

3. Hoelang mag de proeftijd duren?

De wet bepaalt hoe lang een proeftijd mag duren. Dit voorkomt dat een werknemer te lang in onzekerheid zit. Een langere proeftijd dan toegestaan is automatisch ongeldig.

  • Vast contract (onbepaalde tijd): maximaal 2 maanden
  • Tijdelijk contract langer dan 6 maanden, maar korter dan 2 jaar: maximaal 1 maand
  • Tijdelijk contract van 2 jaar of langer: maximaal 2 maanden
  • Tijdelijk contract van 6 maanden of korter: geen proeftijd toegestaan
Let op:
Een proeftijd langer dan 2 maanden is nooit toegestaan, ook niet als werkgever en werknemer dit samen afspreken.

4. Mag je een nieuwe proeftijd afspreken bij een volgend contract?

Een nieuwe proeftijd is niet toegestaan als het werk hetzelfde blijft, ook niet als het contract langer duurt. Alleen bij een heel andere functie mag een nieuwe proeftijd worden afgesproken. Dit is bijvoorbeeld het geval als een medewerker promotie maakt.

5. Opvolgend werkgeverschap

Als een werknemer eerst via een uitzendbureau of een ander bedrijf bij jou werkte, mag er geen nieuwe proeftijd worden afgesproken. De werknemer kent het werk al. Dit heet opvolgend werkgeverschap.

6. Kan de proeftijd langer zijn door de cao?

Soms gelden er andere regels in een cao. In sommige sectoren, zoals de bouw, mag een proeftijd bijvoorbeeld 2 maanden zijn bij een contract van 1 jaar. Controleer altijd of jouw cao speciale regels heeft.

7. Wat als de proeftijd onterecht is?

Als de proeftijd niet volgens de wet is, is deze ongeldig. De werkgever mag de werknemer dan niet zomaar ontslaan. De werknemer heeft dan recht op loon zoals afgesproken in het contract.

8. Opzeggen tijdens de proeftijd

Tijdens de proeftijd mogen jij en de werknemer direct stoppen. Daar is geen reden voor nodig.

Let op:
Ontslag vanwege ziekte of zwangerschap is wettelijk verboden. Dit wordt als discriminatie beschouwd en kan juridische gevolgen hebben.

Een verkeerd opgesteld proeftijdbeding kan je als werkgever in de problemen brengen. Zorg daarom dat jouw arbeidsovereenkomsten juridisch kloppen en je geen onnodige risico’s loopt. Onze experts helpen je graag met een snelle en duidelijke check. Bel ons direct op 088-6002811 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is!