“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Thuiswerken kun je leren! Een groot percentage van de werknemers vindt thuiswerken fijn. Er is minder afleiding, geen reistijd en je bent vaak productiever. Maar het thuiswerken is nu uit noodzaak geboren. We hebben het nooit aangeleerd. Wist je dat je jezelf ook “goed thuiswerken” kunt leren?! Soms hebben kleine veranderingen of handelingen al een groot positief effect.  Want ook na de corona ziet het ernaar uit dat veel werknemers gedeeltelijk blijven thuiswerken. Wij leggen je graag uit hoe je nog beter thuiswerkt.

Eerste hulp bij thuiswerk

Elke van Hoof schreef een boek over thuiswerken genaamd “Eerste hulp bij thuiswerk”. In het boek geeft ze aan dat thuiswerken veel voordelen heeft, maar dat men de voordelen soms uit het oog verliest wanneer thuiswerken een verplichting is. Precies zoals nu in tijden van het coronavirus. Natuurlijk waren er al bedrijven die de tijd vooruit waren. Zoals Achmea, thuiswerken is hier al jaren een normale gang van zaken. Maar voor veel bedrijven is het relatief nieuw. In de tijd van crisis werd snel gezocht naar een tijdelijke oplossing voor het thuiswerken. Nu is het noodzaak te kijken naar slimme samenwerking vanaf huis: dit is tenslotte de toekomst.

Vijf niveaus van op afstand werken

Van Hoof verwijst in haar boek ook naar het model van Matt Mullenweg, CEO van Autmattic (van AWordpress). Hij beschrijft vijf niveaus van op afstand/autonoom werken. Hoe hoger het niveau, hoe meer vruchten de organisatie en medewerker plukken van het op afstand werken. Maar deze hogere niveaus vragen wel commitment van alle werknemers. Wanneer iedereen zich hiervoor inet kun je ook op afstand een bedrijfscultuur voelen en een sterk teamverband.

Bespreken van de werksituatie

Het is belangrijk dat werknemers hun werksituatie bespreken met hun leidinggevende. Bespreek hoe je het thuiswerken ervaart en hoe zaken verbeterd kunnen worden. Waar voor sommige werknemers het thuiswerken een zegen is, ervaart niet iedereen dit zo. Voor sommige werknemers is het thuiswerken niet prettig. Bijvoorbeeld door kleine kinderen die thuis zijn of het ontbreken van een goede werkplek. Dit kan leiden tot verminderde betrokkenheid, een afbrokkelend teamgevoel, depressieve gevoelens en minder creativiteit.

Geen micromanagement

Leidinggevenden moeten oppassen dat zij niet gaan micromanagen. Heb vertrouwen in jouw werknemers. Uiteraard kan je jouw werknemers controleren, maar te vaak onverwachte telefoontjes kan het gevoel geven dat je ze niet vertrouwt of alles wil controleren. Focus op resultaat en voer het gesprek over hoe je het beste het werk kan doen in deze nieuwe situatie.

Positieve kanten van thuiswerken

Er zijn veel positieve kanten aan het thuiswerken. Zoals: minder afleiding van collega’s, geen reistijd, meer flexibiliteit in de uren waarop je werkt, betere balans privé en werk, kostenbesparing voor de zaak en thuiswerkers nemen minder vaak verlof en zijn minder vaak ziek. Een werknemer kan deze positieve kanten enkel ervaren als zaken goed geregeld zijn!

Maar pas op! Let op de volgende aspecten!

Zosls aangegeven moet je je als thuiswerker ook een aantal zaken aanleren. Let daarom goed op het volgende:

  • Makkelijker kunnen werken kan ook leiden tot langer werken en op meer momenten werken. Dit is niet erg, maar houd je eigen balans goed in de gaten.
  • Virtueel overleggen kan ook vermoeiend zijn, zorg dat je op tijd even van je scherm wegloopt.
  • Zorg voor een fijne en goede werkplek zodat je geen rugklachten etcetera ontwikkelt.
  • Waak voor medewerkers die het sociale aspect missen. Je kan ook eens met een collega gaan wandelen en jullie gezamenlijke project bespreken!
  • Goede IT-voorzieningen moeten op niveau zijn.
  • Ondanks dat je elkaar niet meer veel ziet in het echte leven, mag dit niet leiden tot minder promotiekansen. Dit kan voorkomen worden door geregeld gesprekken te voeren over o.a. de behaalde resultaten.
  • Doe ook eens een online teamactiviteit. Zo doe je aan teambuilding!
  • Houd regelmatig een check-in of dagstart of een digitaal koffiemoment!
  • Probeer werk en prive te scheiden. Bijvoorbeeld door een aparte werkruimte of door ’s avonds je computer weer op te bergen.
  • Zorg ook thuis voor een opgeruimde werkplek.
  • Neem ’s morgens voor jezelf jouw dagplanning door.

Gelukkig zijn er veel zaken thuis goed in te regelen. En onthoudt: oefening baart kunst. Dat geldt ook voor het thuiswerken. Ontdek wat voor jou werkt, wat je nodig hebt en hoe jij de meeste vruchten kunt plukken van deze situatie.